Het leven van een meesterklungel: Leonardo da Vinci 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Het leven van een meesterklungel: Leonardo da Vinci

Als het goed is gaat er meteen bij jou een belletje rinkelen wanneer je zijn naam daar ziet staan. Leonardo da Vinci. Menig geschiedenisles op de middelbare en zelfs op de basisschool is er besteed aan het leven van deze man. Maar hoe zag het leven van Leonardo da Vinci er eigenlijk echt uit? Was Da Vinci wel zo ontzettend slim en handig als dat we allemaal denken?

Geboorte en jeugd

Leonardo da Vinci werd geboren in 1452. De jonge Da Vinci groeide op als buitenechtelijk kind op het platteland. Doordat hij een buitenechtelijk kind was had hij namelijk niet het recht om een echte studie te mogen volgen. Het is niet helemaal duidelijk hoe de jeugd van Da Vinci verder is verlopen, maar het vermoeden is dat hij na het eerste jaar bij zijn vader is komen te wonen. In ieder geval is wel bekend dat Leonardo bij zijn vader ingeschreven staat in het jaar 1457, aldus het kadaster van de plaats Vinci.

Van schildergezel tot multitalent

Doordat Da Vinci zelf geen klassieke studie kon volgen ging hij aan de slag als schildergezel. Een schildergezel is eigenlijk een soort stagiair. De leerling leert van een ervaren schilder hoe het is om schilderijen te maken. Toen Leonardo da Vinci genoeg geleerd had van deze schilder besloot hij aan de slag te gaan. Hij werkte onder andere als schilder voor de Hertog van Milaan. Een aantal jaar later, tussen 1513 en 1416, woonde Da Vinci in Rome. Net als een aantal van zijn bekende collega's. Donatello, Rafaël en Michelangelo. Ze hadden weinig contact maar wisten elkaar wel te vinden wanneer het nodig was.

Bekijk ook:
Live band of DJ? Wat past het beste bij jouw trouwfeest?

Beroemde schilderijen

Natuurlijk is Leonardo da Vinci vandaag de dag ook nog steeds beroemd vanwege zijn werken. Want eerlijk is eerlijk, wie heeft er nog nooit een afbeelding van La Gioconda gezien? La Gioconda, ook wel Mona Lisa, is het bekendste schilderij van Da Vinci. Maar ook het Laatste Avondmaal is een zeer geliefd werk. En er zijn er helaas niet zoveel meer. Dit heeft onder andere als reden dat er in de tijd van Leonardo da Vinci meerdere schilders aan één schilderij werkten, wat volstrekt normaal was. Hierdoor zijn niet alle schilderijen gesigneerd en kan er niet meer met honderd procent zekerheid worden vastgesteld wie het geschilderd heeft.

Meesterlijke mislukkingen en fantastische uitvindingen

Leonardo da Vinci stond overal voor open. Dat is ook zeker te zien wanneer we zijn curriculum vitae bekijken. Van schilder tot architect, uitvinder, ingenieur, filosoof en nog veel meer beroepen. Leonardo da Vinci was het allemaal in zijn leven. En hij was beroemd onder alle vorsten en machthebbers in heel Europa. Niet dat dat hem heel veel uitmaakte, het ging Da Vinci namelijk niet om die roem. Omdat Leonardo een buitenechtelijk kind was, en dat ook zeker wist, wilde hij niets liever dan een laten zien dat hij wel belangrijk genoeg was.

Vliegmachines en muziekinstrumenten

Leonardo da Vinci schreef boeken en maakte bouwtekeningen. Tal van machines en apparaten die wij vandaag de dag gebruiken, zijn terug te vinden in zijn boeken. Weliswaar in een iets andere vorm, want Da Vinci was nou niet de beste architect en ingenieur. Machines als helikopters, tanks en onderzeeboten komen allemaal terug in de tekeningen van da Vinci. Inclusief een tekening hoe deze gemaakt zouden kunnen worden. Ook machinegeweren werden in de veertiende eeuw al door deze Italiaan bedacht.

Bekijk ook:
Zo creëer je thuis de ultieme luisterervaring

Veel van de machines die Da Vinci bedacht en ontwierp zien we vandaag de dag dus nog steeds terug. Alleen dan wel ietsjes veiliger dan de manier waarop hij ze verzonnen had in eerste instantie.

Ook is er de zogenoemde vioolorgel, ook wel viola organista, een muziekinstrument dat bedacht en ontworpen werd door Leonardo da Vinci. Hij maakte het instrument alleen niet zelf. Aan de hand van zijn tekeningen zijn meerdere bouwers aan de slag gegaan om het muziekinstrument daadwerkelijk te maken.

Overlijden

Leonardo overleed uiteindelijk in de Franse plaats Amboise, zo'n 90 kilometer ten Zuidwesten van Orléans. Vandaag de dag is zijn graf hier nog steeds te vinden. Wanneer je geïnteresseerd bent in het leven van Leonardo da Vinci is een bezoek aan Amboise zeker de moeite waard. In deze plaats bracht Da Vinci de laatste drie jaren van zijn leven door. Er is een museum te vinden in zijn oude woning, Clos Lucé, waar tal van voorbeelden van zijn werken te vinden zijn.

Avatar foto
Thom

Thom schrijft teksten sinds de herfst van 2013. In de afgelopen jaren heeft hij tal van ervaringen opgedaan op het schrijven van teksten. Van verkoopteksten tot nieuwsartikelen en van productomschrijvingen tot beschrijvingen van applicaties.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.