citroenwater gezondheidsvoordelen
Saved Read later
Deel dit bericht

Zo gezond is een glas citroenwater in de ochtend echt voor je

Voedingscoaches, diëtisten, en personal trainers zweren er bijna allemaal bij; een glas water met citroen is in elk opzicht een goed idee, vooral in de ochtend. Het zou de spijsvertering op gang brengen, en het afvalproces versnellen als je een paar kilo kwijt wilt, maar is dat ook echt zo? Er is onderzoek gedaan naar dit ‘wondermiddeltje’, en de resultaten zijn verrassend.

Glas citroenwater in de ochtend

Een glas citroenwater op de nuchtere maag zou heel veel gezondheidsvoordelen hebben. Wetenschappers en artsen hebben hun vraagtekens gezet bij deze mythe, en hebben onderzocht welke gezondheidsvoordelen er daadwerkelijk zitten aan dit goedje, want op een nuchtere maag kun je wel wat beters verzinnen om naar binnen te werken. Als het echt waar is dat het ontstekingen voorkomt en de spijsvertering op gang brengt, dan snappen we wel waarom mensen het doen.

De mythe dat een glas water met citroen wonderen zou doen voor het lichaam is ook de Nederlandse onderzoeker Renger Witkamp onder ogen gekomen. De hoogleraar aan de Universiteit van Wageningen besloot hierop te onderzoeken of al die voordelen voor de gezondheid wel waar zijn. Witkamp kwam met verrassende resultaten. Deze uitslag gaat namelijk in tegen adviezen van op al die foodblogs en andere websites waarop een ‘healthy lifestyle’ wordt gepredikt.

Bekijk ook:
Leukste pretparken van Nederland

citroenwater gezond

Weinig effect

Renger Witkamp zegt namelijk dat er weinig of geen toegevoegde waarde zit aan het drinken van een glas citroenwater in de ochtend. Ten eerste is het slecht voor de glazuur van je tanden, en ten tweede draagt het vrijwel niets bij aan de gezondheid van je lichaam. Als je met veel moeite een glas water met citroen achterover slaat in de ochtend, dan kun je beter een sinaasappel of een mandarijn eten, daar zit veel meer vitamine C in dan een glas water met citroensap.

Ons lichaam maakt zelf ook citroenzuur aan, dus een glas water met citroen heeft weinig effect op je maag, omdat deze van nature zuurder is dan het citroenzuur wat je binnenkrijgt met een glas water met citroensap. Het is dus nooit wetenschappelijk bewezen dat het goed voor het verbranden van vet is, noch voor het verbranden van lichaamsvet. Het is en blijft dus een hardnekkige voedingsmythe, die na deze resultaten ongetwijfeld in stand zal blijven.

Bekijk ook:
De veelgemaakte fouten bij het kiezen van kerstlampjes en verlichting

citroen gezondheid

3.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.