Joshua Camera: “Infarct vastgoedmarkt drijft huurders nog verder in het nauw” 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Joshua Camera: “Infarct vastgoedmarkt drijft huurders nog verder in het nauw”

De woningmarkt koerst af op een infarct en daarbij gaan grote groepen mensen aan het kortste eind trekken. Daarvoor waarschuwen vastgoedontwikkelaar Joshua Camera en makelaar Pieter van der Meyde in de podcast ‘VastgoedZaken’. “Ondanks of juist door toedoen van maatregelen om huurders een betere uitgangspositie te geven, zijn juist zij de grootste verliezers”, waarschuwt Joshua Camera, directeur en eigenaar van vastgoedontwikkelaar PEX Real Estate.

“De uitdaging op de woningmarkt is altijd om rekening te houden met iedereen – met elkaar – om altijd op zoek te gaan naar een win-winsituatie”, aldus Pieter van der Meyde, makelaar, taxateur en directeur van Amstelland Makelaars. “Niets is perfect, maar over het algemeen gaat het nu eens de ene kant op, dan weer de andere kant op”, nuanceert hij. “Maar wat ik momenteel zie gebeuren, is dat we wel echt lijken af te stevenen op een infarct van de markt, waarbij we echt naar een win-losesituatie gaan.” Over wie in die situatie de verliezers zijn, is ook hij duidelijk: “Dat zijn uiteindelijk de huurders, de woningzoekers en de pensioenbeleggers.”

Voorsorteren op onzekerheid

Voor woningbeleggers is de markt op dit moment dan ook onzeker, concluderen Joshua Camera en Pieter van der Meyde. “De spelregels worden tijdens het spel veranderd en dat is op zich niet erg, maar het vervelende is dat niemand weet welke richting het op gaat”, stelt Van der Meyde. “En op die onzekerheid wordt voorgesorteerd, maar de angst regeert en dat is een slechte raadgever.”

Daarmee willen Camera en Van der Meyde de particuliere woningbelegger geenszins in een kwaad daglicht stellen. “Je kunt het een kleine pensioenbelegger, die zelf niet in het vastgoed zit maar het erbij doet of door vererving verkregen heeft, niet kwalijk nemen dat hij of zij zegt: ‘Dit is voor mij nu klaar, ik heb een huuropzegging, ik verkoop, het is goed geweest’”, aldus Van der Meyde. “Je ziet dat in dat marktsegment het afgelopen jaar toch echt een behoorlijke verkoopgolf op gang is gekomen.”

Camera: “Huurders de klos”

Aanbod is echter maar één kant van de markt. “Wie gaat al dat vastgoed kopen”, vraag Joshua Camera zich dan ook af. “Want de rentes zijn op dit moment sky high en de salarissen gaan dan wel eveneens omhoog, maar niet zo hard als de rentes of de inflatie.” Een woning kopen is volgens Camera dan ook meer een kwestie van kúnnen kopen, dan wíllen kopen.

Toch zijn daar volgens Pieter van der Meyde boven verwachting veel mensen toe in staat, mede doordat het in Nederland economisch goed gaat, zo weet hij uit de praktijk. “Uiteindelijk komt het er dus maar weer eens op neer dat vooral de huurders de klos zijn”, stelt Joshua Camera vast. “Zij worden met steeds meer krapte geconfronteerd en krijgen het niet al te rooskleurige perspectief voorgeschoteld dat het alleen maar lastiger gaat worden om een juiste woning te vinden.”

Koopwoning onontkoombaar

“Binnen ons kantoor is de verwachting dat, wanneer de plannen die nu voorliggen doorgang vinden, het aandeel vrije sector terugvalt van landelijk acht procent naar vier procent”, beaamt Pieter van der Meyde. “Maar let wel, die vier procent betreft de landelijke vrije sector”, benadrukt hij. “Wij makelaars maken ons daarom serieus zorgen over wat er dan overblijft in steden zoals Amsterdam of Utrecht.”

Van der Meyde voorspelt dan ook een markt waarin mensen vrijwel worden gedwongen om een huis te kopen. “Want voor de huurwoningen die in de vrije sector overblijven, ga je meer dan drieduizend euro per maand betalen”, verwacht hij. “En kijk je naar de sociale huur of gereguleerde middenhuur, dan krijg je al snel te maken met wachtlijsten van tien tot twintig jaar”, voorziet Van der Meyde. “Met die kabinetsplannen in het vooruitzicht kan een jonge professional of een expat, die nu of binnen afzienbare tijd een woning wil vinden, gewoonweg niet meer in die steden wonen.”

Beluister en bekijk ‘VastgoedZaken’ op Spotify, Apple Podcasts en YouTube.

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.