Een intiem moment met Mona Lisa: 80.000 euro 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Een intiem moment met Mona Lisa: 80.000 euro

Dat sommige mensen heel ver gaan om hun ultieme droom te realiseren levert iedere keer weer bijzondere berichten op. Zo heeft een anonieme kunstliefhebber op een veiling, georganiseerd door het Franse Louvre museum, 80.000 euro betaald om het topstuk de Mona Lisa van heel dichtbij te mogen ervaren. De kunstliefhebber mag voor dat geld aanwezig zijn bij de jaarlijkse inspectie van het meesterwerk van Leonardo da Vinci.

Recht in de ogen kijken

Bij hoge uitzondering wordt dit jaar de winnaar van de veiling, samen met een gast, toegelaten wanneer het 500 jaar oude schilderij uit de lijst wordt gehaald. Normaal is hier geen publiek bij aanwezig. Het Louvre noemt het een ‘magische ervaring’ om het schilderij zonder lijst te bewonderen en zo de vrouw met de raadselachtige glimlach van dichtbij recht in de ogen te kunnen kijken. Het bezoek wordt vervolgens in stijl afgesloten met een privé-rondleiding door het museum.

Bekijk ook:
Het leven van een meesterklungel: Leonardo da Vinci

Bijzondere veiling

Met het doel om geld op te halen voor onderwijsprogramma’s, men hoopte op 1 miljoen euro, werden er verschillende bijzondere items aangeboden. Er was een nachtelijke rondleiding en een speciale rondleiding door de directeur van het museum zelf, die beiden voor 38.000 euro weggingen. Een tour over de daken van het museum leverde 48.000 euro op. Het intieme onderonsje met Mona Lisa was overigens op ‘slechts’ 30.000 euro ingeschat.

Parfums en sieraden

Naast de unieke rondleidingen had het museum ook nog een aantal bijzondere zaken in de veiling opgenomen. Zo kon men bieden op gepersonaliseerde parfums van Christian Dior of Louis Vuitton, een Cartierarmband (90.000 euro) en een handgemaakt uurwerk van horlogemaker Vacheron Constantin met iemands favoriete Louvre-kunstwerk op de wijzerplaat (280.000 euro).

Topstuk levert 1,4 miljoen op

De Franse kunstenaar Pierre Soulages leverde het topstuk van de veiling, een persoonlijk gedoneerd abstract werk, dat maar liefst 1,4 miljoen euro opbracht. Het Louvre geeft aan dat alle in de veiling aangeboden kunststukken door derden beschikbaar waren gesteld en dus niet uit de eigen collectie afkomstig waren.

Bekijk ook:
Dit zijn de duurste schilderijen ter wereld

Marco

Hallo, mijn naam is Marco en sinds 2019 schrijf ik over verschillende onderwerpen en zaken die mij interesseren. Ik ben geboren in Amsterdam, maar woon inmiddels al meer dan 30 jaar in Zoetermeer. Ik ben een groot liefhebber van Amerikaanse sporten (m.n. Honkbal en Basketbal) en schrijf hier bij gelegenheid ook graag over.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.