Waar zijn de insecten gebleven
Saved Read later
Deel dit bericht

Waar zijn de insecten gebleven?

Ga vanavond maar eens bij een lantarenpaal kijken als het donker is. Nog steeds zal je er insecten zien rondvliegen maar slechts een fractie in vergelijking met 20 jaar geleden. Als je tijdens de schemering door de polder rijdt, zullen er vele insecten op je ruit en lampen te pletter slaan, maar beduidend minder dan vroeger.

Ook in huis en de tuin zal je veel minder insecten aantreffen dan een paar decennia geleden. Uit onderzoek in ons land en bij de oosterburen is gebleken dat 50 tot 75% van de insecten zijn verdwenen. Sommige soorten zijn al uitgestorven en andere komen nog maar sporadisch voor.

Waarom zouden we insecten moeten missen?

Muggen, wespen, spinnen en ander kruipend ongedierte staan wellicht niet hoog op jouw favorietenlijst. We noemen deze soorten ook vaak neerbuigend ongedierte terwijl daar weinig reden voor is. Deze insecten staan echter onderaan de voedingsketen en als ze verdwijnen zal deze vanzelf instorten. De minder populaire soorten zorgen er ook voor dat de natuur schoon blijft omdat ze de eerste schakel zijn in de biologische opruim-dienst van afval. Nog belangrijker voor de mens is de groep die we nuttig noemen. De bestuivende insecten zoals bijen en vlinders. Deze ontkomen echter ook niet aan de massaslachting terwijl 80% van alle planten afhankelijk is van deze insecten.

Bekijk ook:
Buitengewone ruimtemissies: Hoe dieren de kosmos eerder verkenden dan mensen

De landbouw en insecten

Een autorit gedurende de nacht door de gigantische soja-velden in Argentinië maakt heel veel duidelijk. In een gebied zo groot als Nederland leeft nauwelijks nog een insect. De soja is genetisch gemanipuleerd, zodat deze niet langer eetbaar is voor insecten. Deze verdwijnen het eerst maar daarna ook de vogels en andere dieren tot er een levenloze vlakte overblijft met uitsluitend sojabonen. In onze streken is de situatie nog minder hopeloos, maar ook hier verdwijnen steeds meer insecten. De minder extreme vormen van landbouwgiften maken het voor veel insecten onmogelijk om nog te leven in deze omgeving terwijl juist de meest schadelijke exemplaren resistent zijn geworden.

Waar zijn de insecten gebleven? 9

Lichtvervuiling

Een eerder onderschatte factor in het verdwijnen van insecten is de lichtvervuiling. Soorten die profiteerden van de nacht worden nu steeds zichtbaarder en een makkelijke prooi voor insecteneters zoals vleermuizen, vogels en andere nachtelijke jagers. Maar nog belangrijker is dat het leefpatroon van veel insecten waaronder de voortplanting in gevaar komt omdat ze geen rust meer kunnen vinden tijdens de nacht.

Bekijk ook:
Binnenkort een verplichte training voor ieder hondenbaasje?

Binnen een generatie kunnen noodzakelijke insecten zijn verdwenen

Als er geen oplossing wordt gevonden, denken wetenschappers dat binnen één menselijke generatie de insectenstand zo zal zijn teruggelopen dat er geen mogelijkheid voor overleven van een bepaald aantal soorten zal zijn, waaronder de bij en vele soorten vlinders. Er wordt gewaarschuwd dat de mens geen 30 jaar meer heeft om dit probleem te bestuderen. Zowel wat de landbouw als de lichtvervuiling betreft, moeten er nu maatregelen worden genomen. Door hun wijze van voortplanten kunnen insecten zich relatief snel herstellen. Maar er is een point of no return en dat komt steeds dichterbij. Denk er maar eens aan als je weer een insect ziet.

Bekijk ook: 

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.