tuinplaag bestrijden met aaltjes
Saved Read later
Deel dit bericht

Maak kennis met aaltjes: de natuurlijke oplossing voor elk tuinprobleem

De aanwezigheid van een tuinplaag is helaas bijna onvermijdelijk. Overal zijn wel mieren, vliegjes en andere insecten aanwezig. De aanwezigheid van deze dieren is dus niet te voorkomen, maar je zit uiteraard ook niet te wachten op overlast of een insectenplaag in je tuin.

Merk je op dit moment op dat je wél last van overlast hebt? Dan is het zaak om de plaaginsecten op de juiste manier duurzaam te bestrijden. Door de jaren heen zijn er tal van producten op de markt gebracht, maar eigenlijk één product werkt echt goed: aaltjes.

Aaltjes kopen en snel de plaag bestrijden. Dat is eigenlijk het beste dat je kunt doen tegen een plaag van insecten. Maar, wat zijn aaltjes nou precies? Wat zijn überhaupt de voordelen van het bestrijden van plaaginsecten met aaltjes? En tegen welke plaaginsecten kun je de aaltjes succesvol inzetten? Je leest het allemaal in dit artikel!

Wat zijn aaltjes precies?

Aaltjes zijn hele kleine wormpjes die je met het blote oog bijna niet kunt zien. Ondanks dat ze zo klein zijn, zijn ze behoorlijk machtig. De aaltjes zijn namelijk de natuurlijke vijand van insectenlarven.

Het is goed om te weten dat aaltjes in de bodem leven. In de bodem gaan ze de verschillende insectenlarven (succesvol) tegen, waardoor je snel afscheid kunt nemen van de plaaginsecten. De werking van deze aaltjes is efficiënt en milieuvriendelijk te noemen.

Hoe werken aaltjes?

Aaltjes hebben een lengte ongeveer 1 mm. Je zou hierdoor niet in kunnen denken dat ze werken tegen plaaginsecten, maar niks is minder waar. Zoals hierboven al gesteld, zijn aaltjes in staat om zeer efficiënt plaaginsecten te bestrijden.

Dat komt voornamelijk door de werking van de aaltjes. De aaltjes dringen namelijk de larve van een insect binnen en vermenigvuldigen zich in die larve ontzettend snel. Dit gaat dusdanig snel dat het plaaginsect binnen maximaal 3 dagen dood is.

Bijkomend voordeel: de aaltjes blijven zich snel vermenigvuldigen. De grotere hoeveelheid aaltjes gaat op zoek naar andere insecten, waarna ze zich ook in die insecten nestelen. Op deze manier is het mogelijk om een flinke insectenplaag binnen mum van tijd een halt toe te roepen.

Waarom aaltjes gebruiken? De voordelen van aaltjes!

Ga je via internet op zoek naar informatie over het bestrijden van plaaginsecten? Dan kom je al snel allerlei vervuilende producten tegen. Dit zijn chemische producten die prima werken tegen de insecten, maar ook het milieu ernstig aantasten. Om deze reden is het advies om nóóit chemische middelen te gebruiken tegen een insectenplaag.

Nee, in plaats daarvan kies je het beste voor aaltjes. Met aaltjes geniet je namelijk van meerdere voordelen:

 • Aaltjes zijn volledig onschadelijk. Dit geldt voor mens, dier, plant en bodem. Nadat je de aaltjes in je tuin hebt neergelegd, hoef je je dus nergens zorgen om te maken. Bij de eerder genoemde chemische middelen is dat wel het geval.
 • Aaltjes kunnen zelf geen plaag vormen. Heb je hierboven de besproken werking van aaltjes doorgenomen? Dan dacht je mogelijk dat ze door het vermenigvuldigen zelf een plaag kunnen worden. Daar is echter géén sprake van; aaltjes kunnen op geen enkele manier zelf een plaag vormen.
 • Aaltjes zijn het gehele jaar door te gebruiken. De meeste aaltjes kun je het gehele jaar door gebruiken. Wil je in de winterperiode aaltjes in je tuin gebruiken? Dan moet je wel even goed kijken naar de minimale temperatuur waarbij de aaltjes in leven blijven. Dit is echter alleen van toepassing als je in de (koude) wintermaanden de aaltjes wilt gebruiken.
 • Je hebt zelf geen omkijken meer naar de bestrijding. Word je op dit moment helemaal gek van de plaaginsecten, bijvoorbeeld in je tuin? Dan wil je hier zo snel mogelijk iets aan doen. Maar, de kans is groot dat je hier liever niet al te veel tijd aan hoeft te besteden. Ook dan komen de aaltjes maar al te goed van pas. Deze kleien wormpjes gaan geheel zelfstandig te werk, waardoor je geen omkijken hebt naar de bestrijding. De plaaginsecten in je tuin worden efficiënt bestreden, zonder dat je hier zelf nog iets voor hoeft te doen.
 • Aaltjes brengen een snel effect met zich mee. Zoals hierboven besproken, dringen de aaltjes zich naar binnen bij de vijand. Eenmaal daar aangekomen, vermenigvuldigen de aaltjes zich snel. Dat zorgt ervoor dat de plaaginsecten binnen 3 dagen dood zijn. Dát betekent dat je met de aaltjes snel elke plaag in je tuin kunt bestrijden. Wacht dus niet te lang en kies ervoor om aaltjes direct te kopen.
 • Aaltjes zijn voor veel plaaginsecten geschikt. Eén van de belangrijkste voordelen is de veelzijdigheid van aaltjes. Deze aaltjes zijn namelijk voor heel veel plaaginsecten geschikt. De verschillende insecten waartegen je de aaltjes in kunt zetten, zetten we hieronder graag voor je op een rijtje.

Aaltjes tegen rouwvliegjes

rouvliegjes bestrijden met aaltjes

Wil je graag de rouwvliegjes bestrijden in je woning? Dan is het absoluut aan te raden om aaltjes tegen rouwvliegjes te gebruiken. Deze rouwvliegjes bevinden zich in de buurt bij kamerplanten en leggen hier graag hun eitjes neer. Zodra de eitjes uitgekomen zijn, voeden de larven zich met onder andere het plantmateriaal van jouw plant. De groei van je kamerplant stokt hierdoor enigszins.

Wil je dit tegengaan? Dan kun je niet om aaltjes tegen rouwvliegjes heen. Deze aaltjes zorgen ervoor dat de rouwvliegjes binnen 2 á 3 dagen dood zijn. Kies wel altijd voor speciale aaltjes tegen rouwvliegjes!

Aaltjes tegen taxus kevers

Taxus kever

Wil je de taxus kever bestrijden in je tuin? Dan is het aan te raden om speciale aaltjes tegen taxus kevers te kopen. De aaltjes zorgen voor een snelle doding van de taxus kevers, waardoor de kevers geen schade meer aan je planten aan kunnen richten.

Het lastige van taxus kevers is dat je ze amper ziet. Deze kevers zijn met name in het donker actief, maar de ronde happen uit de randen van het blad zeggen voldoende. Als je deze ronde happen opmerkt, moet je zo snel mogelijk speciale aaltjes tegen taxus kevers kopen. Met die aaltjes zet je de tegenaanval in; de aaltjes winnen het hierbij moeiteloos van de taxus kevers!

Aaltjes tegen mieren

mieren

Wil je graag de mieren bestrijden in je tuin? Je hebt groot gelijk. Mieren zijn kleine dieren, maar kunnen grote afbraak doen aan je tuin. Je moet daarom zo snel mogelijk de juiste aaltjes kopen, waarmee je de mieren kunt bestrijden.

Mieren bestrijden doe je bij voorkeur met speciale aaltjes. Dit heeft te maken met de werking van de aaltjes ten opzichte van mieren. De aaltjes nestelen zich namelijk niet in de mieren, maar jagen de mieren weg. Mieren zijn namelijk alles behalve gek op aaltjes in hun leefomgeving. Zodra de mieren de aanwezigheid van aaltjes opmerken, vluchten ze graag. Dit betekent dat de mieren zo snel mogelijk uit je tuin vertrekken. Ook mieren bestrijden doe je dus efficiënt met aaltjes.

Aaltjes tegen slakken

slakkenplaag

Heb je last van een slakkenplaag in je tuin? Dan zou je deze slakken moeten bestrijden met aaltjes. Ook hierbij geldt dat je speciale aaltjes tegen slakken moet gebruiken. Deze aaltjes zijn in staat om de slakken zo snel mogelijk uit je tuin te halen.

De werking van aaltjes is bij slakken geweldig. De reden daarvoor is evident; slakken bevinden zich veelal onder de grond. Dat is ook het leefgebied van aaltjes, waardoor aaltjes in staat zijn om de slakken efficiënt te bestrijden. De aaltjes dringen via de rug de slak binnen en vermenigvuldigen zich vervolgens snel. Dat zorgt ervoor dat de slakken zelf genoeg uitsterven. Slakken bestrijden doe je al met al het beste met aaltjes!

Aaltjes tegen engerlingen

Engerlingen

Merk je op dat er enige kale plekken in je gazon zitten? De kans is groot dat dit komt door de engerlingen in je tuin. Dit zijn larven van een paar verschillende kevers met een grote honger. Om deze honger te stillen, eten ze maar al te graag het gazon in je tuin op.

Hoe je dit tegen kunt gaan? Met speciale aaltjes tegen engerlingen. Eigenlijk zijn aaltjes de enige optie voor het bestrijden van engerlingen. Andere hulpmiddelen werken niet, terwijl de aaltjes juist heel snel hun werk doen. Ook hierbij geldt weer dat de aaltjes zich tot in de engerlingen nestelen. Vanuit die plek zijn ze in staat om de engerlingen volledig uit te laten sterven. Kortom: engerlingen bestrijden moet je met speciale aaltjes doen.

Aaltjes tegen overige plaaginsecten

Blijft het alleen bij bovenstaande plaaginsecten die je met aaltjes kunt bestrijden? Nee, allerminst. Je kunt ook onderstaande plaaginsecten met aaltjes bestrijden:

 • Aardsrupsen
 • Bladwesp
 • Buxusmot
 • Coloradokever
 • Eikenprocessierups
 • Emelten
 • Fruitmot
 • Koolvlieg
 • Miljoenpoot
 • Pissebed
 • Uienvlieg
 • Rups
 • Trips
 • Veenmol
 • Wortel- en preivlieg

Kortom: je kunt met aaltjes heel veel kanten op. Nagenoeg alle plaaginsecten kun je op de juiste manier bestrijden. Dit betekent dat je het een 100% natuurlijke manier doet. En dit betekent ook dat de aaltjes de insectenplaag heel snel bestrijden. Dát is precies wat je wilt.

Aaltjes kopen: waar moet je op letten?

Heb je op dit moment last van bepaalde plaaginsecten in je tuin? Of merk je op dat bijvoorbeeld rouwvliegjes de bladeren van je kamerplanten opeten? In beide gevallen kom je al snel bij aaltjes uit. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, brengen de aaltjes onwijs veel voordelen met zich mee.

Een terechte vraag is wel hoe je nou de beste aaltjes kunt kopen. De experts van ecostyle.nl geven je graag de tip om op onderstaande punten te letten:

 • Soort insectenplaag. Zoals hierboven uitgebreid besproken, bestaan er veel soorten aaltjes tegen insecten. Maar, niet alle aaltjes zijn voor alle insecten geschikt. Je moet dus eerst goed nagaan om wat voor insectenplaag het precies gaat.
 • Aanbieder. Je moet ook goed kijken naar de aanbieder van de aaltjes. Koop de aaltjes bij voorkeur bij een specialist. Daar betaal je mogelijk iets meer voor, maar dan ben je wel verzekerd van het ontvangen van de juiste aaltjes. De echte specialisten weten immers welke aaltjes tegen welke insectenplagen werken.

Hoe kun je de aaltjes gebruiken?

Heb je de benodigde aaltjes gekocht? Dan is het aan te raden om onderstaand stappenplan te doorlopen:

 • Stap 1: meng de bak maaltjes met één liter water. De hoeveelheid aaltjes maakt niet uit; gebruik altijd 1 liter water.
 • Stap 2: roer de aaltjes nu goed door het water heen.
 • Stap 3: op basis van de verpakkingsgrootte kun je nu het concentraat in een gieter met water verdunnen
 • Stap 4: giet het mengsel nu gelijkmatig uit over de plek waar de plaaginsecten zich bevinden.

Let op: volg altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de aaltjes op. Bovenstaand stappenplan geeft globaal de te nemen stappen aan, maar mogelijk moet je het bij jouw soort aaltjes net iets anders aanpakken. Plaaginsecten bestrijden doe je in ieder geval snel en efficiënt met aaltjes!

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.