Spectaculaire stijging van het aantal lepelaars in Nederland 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Spectaculaire stijging van het aantal lepelaars in Nederland

Tussen al het dramatische nieuws van dit moment opeens toch een berichtje om weer een beetje vrolijk van te worden. Sovon Vogelonderzoek Nederland meldt dat het aantal lepelaars in de afgelopen jaren fors is toegenomen. Zelfs langs de bebouwing van de Randstad worden de karakteristieke vogels tegenwoordig gespot.

Spectaculaire toename sinds jaren zeventig

Waren er in 1970 nog slechts 215 broedende paren te vinden, in 2019 stopte de teller bij ongeveer 3.800 paren. De vogels werden onder andere gespot aan de randen van steden als Rotterdam, Den Haag, Leiden en Haarlem. De nesten, die eerder door blauwe reigers zijn gemaakt en inmiddels zijn verlaten, blijken, in combinatie met de polderslootjes in de omgeving, uitstekende broedplaatsen te zijn waar ook nog eens genoeg voedsel voor de jongen is te vinden.

Meest getelde broedvogel

Het grote aantal broedende paren maakt dat de lepelaar weer in de kopgroep van de meest getelde broedvogels van Nederland is terechtgekomen. Ieder jaar worden de kolonies geteld door onderzoekers van de Werkgroep Lepelaar, terreinbeheerders en vrijwilligers van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Wie mee wil tellen moet vooral naar de kust, en om precies te zijn de Waddenzee, om de vogels te zien. Grote kolonies van honderden broedende vogels vind je op Texel, Ameland en Schiermonnikoog. In het deltagebied van de rivieren Rijn, Maas en Schelde is het aantal lepelaars ook explosief gestegen in de laatste 10 jaar. Hier broeden nu meer dan 1000 paren.

Deel dit bericht
Read later
Marco

Hallo, mijn naam is Marco en sinds 2019 schrijf ik over verschillende onderwerpen en zaken die mij interesseren. Ik ben geboren in Amsterdam, maar woon inmiddels al meer dan 30 jaar in Zoetermeer. Ik ben een groot liefhebber van Amerikaanse sporten (m.n. Honkbal en Basketbal) en schrijf hier bij gelegenheid ook graag over.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.