Hoe zinvol is paardentherapie?

0 Shares

Paardentherapie? Is dit geen zweverig gedoe, zoiets als met bomen knuffelen? En dat zal wel typisch iets voor paardenmeisjes zijn. Niets blijkt minder waar te zijn, paarden worden tegenwoordig veel ingezet om mensen met psychische klachten te helpen. Ervaring met een paard is hiervoor totaal niet nodig. Om te begrijpen waarom paarden zo goed ingezet kunnen worden bij coaching en training van mensen, is het goed om iets van de eigenschappen van paarden te weten.

Hooggevoelige kuddedieren

Paarden zijn kuddedieren, wat inhoudt dat ze alleen overleven als de kudde overleeft. Daarom zal een paard altijd andere paarden in de kudde helpen en beschermen als dat nodig is. Ze reageren op gedrag, gedachten en gevoelens die geuit worden in de lichaamshouding. Doordat paarden ooit prooidieren waren, kunnen ze signalen van mensen oppikken die in mens-mens-communicatie onopgemerkt blijven. Paarden zijn dus hooggevoelig, want dat hadden ze vroeger nodig om te overleven. Paarden zijn zeer sensitieve en opmerkzame prooidieren. Ze zijn voortdurend alert op wat er om hen heen gebeurt, ze zijn altijd op hun hoede. Ook reageren paarden direct op ingehouden spanningen en verandering in emoties.

Ze beschermen jou dus ook

Omdat een kuddedier de kudde wil beschermen, val jij hier tijdens zo’n paardentherapiesessie ook onder. Het dier ziet jou als onderdeel van de kudde, en dus zal een paard jou willen helpen. En hoe kan zo’n paard jou dan helpen met je gedrag?

”Paarden spiegelen mensen en prikken dwars door je masker heen”

Als jouw gevoel niet overeenkomt met je gedrag, zal het paard van je weglopen. Het voelt als een afwijzing maar het paard komt bij je terug als je gedrag (weer) in overeenstemming is met je gevoel. Paarden reageren direct en waardevrij op jou houding. Mensen krijgen dus ‘live’ feedback en leren daardoor bewust te worden van hun handelen zodat daar verandering in kan komen. Gedachten en gevoelens worden meer op één lijn gebracht.

Paardentherapeut

Wat is dan nog de rol van een paardentherapeut? Het paard lezen. Aan de manier waarop een paard reageert op de cliënt, kan de therapeut begrijpen waar het probleem ligt. Er komt inzicht in de gedragingen van de cliënt. Oude patronen ontlopen kan niet. Door het contact met het paard komt de onderste steen feilloos boven. Onbewuste en bewuste patronen worden zichtbaar gemaakt.

https://www.youtube.com/watch?v=s1WY7fY1HdM

Bekijk ook:

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

99
NEWS
POLLS
QUIZZEN
DEALS

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.