pech onderweg
Saved Read later
Deel dit bericht

Autopech onderweg: wat te doen?

Een dagje strand, een etentje bij je (schoon)ouders of de dagelijkse reis naar kantoor: als je de auto instapt, sta je meestal niet stil bij wat er allemaal mis kan gaan. Toch komt pech onderweg voor dan je denkt. Elke dag worden er gemiddeld zo’n 3.000 pechgevallen gemeld. Met deze tips weet je wat te doen bij pech en/of schade.

Veiligheid voorop

Breng allereerst jezelf en alle inzittenden in veiligheid. Zet je auto in de berm of zo ver mogelijk naar rechts. Draai de autowielen naar rechts, doe de alarmlichten aan en zorg dat iedereen aan de rechterkant uitstapt. Wegenwacht gebeld? Wacht in de berm of achter de vangrail. Steek nooit de snelweg over.

Tips bij de 5 meest voorkomende pechgevallen

Door jezelf goed voor te bereiden op veelvoorkomende autopech, kun je voorkomen dat de hele dag in de soep loopt en ben je zo snel mogelijk weer onderweg. Het is ook aan te raden om jezelf te verzekeren tegen pechhulp en een allrisk-autoverzekering af te sluiten, zodat je verzekerd bent tegen schade aan zowel anderen als je eigen auto. Denk aan schade door brand, inbraak, aanrijding, ruitbreuk, slippen en storm.

  1. Lege accu
Bekijk ook:
Dit zijn de 5 beste elektrische steps van 2024

Met een goed stel startkabels kun je zelf de auto weer starten. Tenminste, als er natuurlijk een andere auto in de buurt is.  Preventietip: Check na het uitstappen altijd of je lichten uit staan en laat de accu vóór elke winter testen door de garage.

  1. Kapotte startmotor

Krijgt de startmotor genoeg stroom, maar hoor je alleen een harde klik bij het omdraaien van de contactsleutel?

  1. Lekke band

Kom op een veilige plek tot stilstand en zet een gevarendriehoek neer. Vervang de lekke band met een reservewiel. Zorg dat je er ook een passende sleutel voor het wielboutslot in je auto ligt. Geen reservewiel bij je? Een reparatiekit, bandenplakset of bus vulschuim kan (tijdelijk) uitkomst bieden.

  1. Deur op slot, sleutel in auto

Als je een ouder model zonder automatische vergrendeling hebt, kun je jezelf per ongeluk buitensluiten. Zorg er in dat geval voor dat er altijd een paar reservesleutels binnen handbereik ligt – maar nooit in het dashboardkastje.

  1. Kapotte lampen
Bekijk ook:
Nederland kiest nog altijd massaal voor de fiets: De meest verrassende trends

Zorg ook dat je altijd een paar reservelampen bij je hebt. Bij oudere modellen kun je, aan de hand van een instructieboekje, soms zelf de verlichting vervangen. Bij nieuwe modellen is dit een ingewikkelder karwei wat je dit beter aan de garage kunt overlaten.

Hoewel autopech of schade nooit helemaal valt te voorkomen, ben je met een goede autoverzekering in ieder geval goed verzekerd bij schade en heb je bijna alles in huis (of in de achterbak, eigenlijk) om pechgevallen zo snel mogelijk op te .

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.