Welke autoverzekeringen zijn er? 12
Tommaso Altamura © / 123rf.com
Saved Read later
Deel dit bericht

Welke autoverzekeringen zijn er?

Je hoeft vandaag de dag de deur niet meer uit om een autoverzekering af te sluiten. Bij vrijwel iedere verzekeraar kun je namelijk online een aanvraag indienen. Hierdoor denk je mogelijk dat het niet lastig is om een autoverzekering af te sluiten. Toch blijkt het in de praktijk vaak een stuk moeilijker dan gedacht. Dit komt vooral doorat je uit verschillende autoverzekeringen kunt kiezen. Om een weloverwogen keuze te maken, moet je eerst weten wat de mogelijkheden zijn. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk welke auto verzekeringen je tegenwoordig allemaal af kunt sluiten.

1. WA
De eerste mogelijkheid die je hebt, is een WA-autoverzekering. WA staat in dit geval voor wettelijke aansprakelijkheid. Als je met jouw auto de openbare weg op wilt, ben je verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Dit is de goedkoopste autoverzekering, maar ook de verzekering met de minste dekking. Wat er allemaal gedekt wordt? Alleen schade die je met jouw auto aanricht bij derden. Als je met jouw auto per ongeluk de auto van de buurman raakt, kun je bij de verzekeraar aankloppen. De kosten om de schade aan de auto van de buurman te herstellen, worden dan vergoed. Dit geldt niet voor de schade aan jouw eigen auto. Met een WA-autoverzekering draai je zelf op voor de kosten die gepaard gaan met het herstellen van deze schade. 

Bekijk ook:
Zo zet je jouw auto op de juiste manier in de wax

2. WA + Beperkt Casco
Als je de dekking van een WA-autoverzekering wat mager vindt, kun je voor WA + Beperkt Casco kiezen. Deze verzekering gaat net een stapje verder dan alleen WA. Naast schade die je met jouw auto aanricht bij anderen, vergoedt deze verzekering ook schade aan jouw auto. Denk niet dat alle schade vergoed wordt, want dat is niet het geval. Een verzekeraar keert namelijk alleen geld uit bij schade van ‘buitenaf’ als je voor WA + Beperkt Casco kiest. Onder schade van ‘buitenaf’ verstaat een verzekeraar bijvoorbeeld schade door storm, hagel, brand of inbraak. Kortom: schade waar je zelf weinig tot niets aan kunt doen. Ben je betrokken geweest bij een ongeluk en is hierdoor schade ontstaan aan jouw auto? Dan biedt deze autoverzekering geen uitkomst.

3. WA + Volledig Casco
De laatste optie is WA + Volledig Casco. Veel mensen kennen deze verzekering beter onder de naam allriskverzekering. Deze autoverzekering vergoedt in principe alle schade aan jouw auto. In tegenstelling tot WA + Beperkt Casco vergoedt WA + Volledig Casco niet alleen schade door invloeden van ‘buitenaf’. Raak je betrokken bij een aanrijding en ontstaat hierdoor (forse) schade aan jouw auto? Dan keert een verzekeraar jou geld uit om deze schade te herstellen als je allrisk verzekerd bent. Je ontvangt zelfs geld als je de aanrijding zelf veroorzaakt hebt. Omdat WA + Volledig Casco de meest uitgebreide dekking heeft, is dit logischerwijs ook de duurste autoverzekering.

Bekijk ook:
Theorie-examen oefenen met een online cursus: Hoe werkt het precies?

Particuliere of zakelijke autoverzekering
Voordat je een autoverzekering afsluit, moet je weten dat er onderscheid gemaakt wordt tussen een particuliere en zakelijke autoverzekering. Rijd je in een auto van de zaak? Dan ga je mogelijk op zoek naar een zakelijke verzekering auto. Bij deze verzekering kun je uit dezelfde dekkingen kiezen als bij en particuliere autoverzekering. Je betaalt alleen wel een hogere premie. Dit komt doordat je met een zakelijke auto vaak meer op de weg bent dan met een auto die je uitsluitend particulier gebruikt. Hierdoor is de kans op schade groter. Je hoeft overigens niet altijd een zakelijke autoverzekering af te sluiten voor een bedrijfsauto. In sommige gevallen volstaat een particuliere autoverzekering ook.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.