Welke autoverzekering past bij mij? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Welke autoverzekering past bij mij?

Bij het afsluiten van een autoverzekering kan je kiezen uit verschillende dekkingen. Je hebt de keuze uit drie basisdekkingen: WA, Beperkt Casco en Volledig Casco. Wil je weten welke dekking bij jou past? Dan moet je snel verder lezen, want in dit artikel zetten we de verschillen van deze dekkingen voor je op een rij!

Allereerst is het goed om te weten dat in Nederland een auto verzekeren verplicht is voor alle autobezitters. Ben je in het bezit van een auto, dan is het dus niet zozeer de vraag of je een autoverzekering neemt, maar welke dekking je bij de autoverzekering moet nemen. Hierbij kan je dus kiezen uit de volgende dekkingen:

  1. WA verzekering
  2. Beperkt Casco
  3. All Risk

WA verzekering

Het is volgens de Nederlandse wet verplicht voor alle autobezitters om een WA-dekking te nemen. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid en dit is de minimale dekking die je als autobezitter moet afsluiten. In een WA dekking ben je verzekerd voor schade aan anderen, hulp bij schade en de verhaalservice.

Beperkt Casco

Een WA verzekering biedt dus slechts een minimale dekking, maar het is ook mogelijk om de schade aan je eigen auto voor een deel te verzekering. Met een Beperkt Casco ben je dan – naast alles van een WA dekking – ook verzekerd voor schade door brand, explosie, inbraak, diefstal, weerschade, dieren en ruitschade. Het is goed om op te merken dat schade die je zelf aan jouw auto veroorzaakt niet gedekt is.

Bekijk ook:
Theorie-examen oefenen met een online cursus: Hoe werkt het precies?

All Risk

Wil je van nog meer dekking genieten bij je autoverzekering? Dan kan je kiezen voor een All Risk. De naam zegt het al een beetje, maar dit is dus de meest uitgebreide dekking die je kan krijgen voor je auto. Deze dekking staat daarom ook wel bekend als Volledig Casco. Een All Risk vergoedt dus – naast de schade die je bij andere auto's hebt veroorzaakt – ook de schade van je eigen auto als het jouw schuld is.

Auto's

Welke dekking past het beste bij mij?

De grote vraag is nu welke dekking het beste bij je past. Een hoge dekking lijkt in eerste instantie verleidelijk, omdat je hier voor de meeste schade bent verzekerd. Dit kost alleen wel meer geld, dus het is wel verstandig om even na te gaan of dit echt nodig is. Soms is een uitgebreide dekking namelijk niet de beste keuze voor een autobezitter.

Bekijk ook:
Hoe kan je snel een rijbewijs halen om op vakantie te gaan?

Let op de leeftijd van de auto

Bij het kiezen van een dekking kan je het beste kijken naar de leeftijd van een auto. Zo kan je bij een oude auto beter kiezen voor een minimale dekking. En is een All Risk dekking weer aan te raden bij jongere auto's. Je kan uitgaan van deze vuistregels:

  • WA: deze dekking kies je voor auto's die ouder dan 12 jaar zijn.
  • Beperkt Casco: deze dekking kies je voor auto's die tussen de 6 en 12 jaar zijn.
  • All Risk: deze dekking kies je voor auto's die jonger dan 6 jaar zijn.

Auto verzekering

Autoverzekering uitbreiden?

Het is daarnaast ook mogelijk om de autoverzekering verder uit te breiden. Zo zijn er meerdere aanvullende dekkingen die soms aardig van pas kunnen komen. Zo heb je bijvoorbeeld een inzittendenverzekering. Hiermee verzeker je zowel jezelf als passagiers en spullen bij letsel en schade. Of wat dacht je van verkeersrechtsbijstand? Met deze verzekering heb je juridische en deskundige hulp bij verkeersconflicten in zowel binnen- als buitenland. Er zijn nog veel meer nuttige aanvullende dekkingen, dus daar moet je ook zeker even naar kijken.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.