Een auto leasen betekent vooral veel keuzes maken. Een van de eerste keuzes die je op dat gebied moet maken is die tussen zakelijke lease en private lease. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, maar een slimme keuze maakt een auto leasen veel voordeliger. Wij bespreken de overwegingen waar je rekening mee moet houden bij deze keuze tussen zakelijke lease en private lease.
Private lease in 2023: hier moet je op letten
Door belastingen en vrijstellingen als instrument te gebruiken wil de overheid invloed hebben op het gebruik van een auto en de manier waarop mensen een auto leasen. Daarom zijn er fiscale regels waar je rekening mee moet houden. We leggen kort uit wat private lease is en bespreken de regels die dit jaar gelden voor private auto leasen.
Wat is private lease?
Zoals de naam private lease al zegt lease je de auto op deze manier als privépersoon. Dit heeft als voordeel dat je binnen het afgesproken aantal kilometers mag rijden zoveel je wilt, zonder dat je bij hoeft te houden of dit zakelijke kilometers of privékilometers zijn. Daarnaast mag je voor zakelijke kilometers een kilometervergoeding vragen. In 2023 is de belastingvrije kilometervergoeding verhoogd van 19 naar 21 cent (en in 2024 wordt de onbelaste reiskostenvergoeding verhoogd naar 22 cent) per kilometer. Doordat je geen bijtelling betaald over privé gereden kilometers en doordat de onbelaste kilometervergoeding verhoogd is kan private lease ook interessant als je als zzp'er een auto wilt leasen.
2 aandachtspunten bij private lease
Hierbij moet je wel rekening houden met andere factoren. Deze benoemen we hierna:
- Bij private lease wordt de waarde van de auto bij het BKR genoteerd. Omdat een lease-overeenkomst een vorm van koop op afbetaling is ga je formeel gezien bij private lease een formele verplichting aan die afgelost moet worden. Deze aflossing heeft invloed op jouw aflossingscapaciteit voor andere schulden, zoals een hypotheek of lening. De notering van de waarde van de lease-auto bij het BKR zorgt er dus voor dat je minder kunt lenen en/of genoegen moet nemen met lagere hypotheek.
- Daarnaast kun je de BTW en de leasekosten niet van de belasting aftrekken. Ook hier mis je dus financieel voordeel ten opzichte van een zakelijk leasen.
Natuurlijk worden deze abstracte vergelijkingen een stuk concreter met een voorbeeld. Bekijk daarom hier wat er mogelijk is met private lease.
Wanneer kies je in 2023 slim voor zakelijk leasen?
Een auto leasen kan je natuurlijk zakelijk doen. Als werknemer kan je vaak kiezen voor een ‘auto van de zaak', waarbij de werkgever dan kiest voor zakelijk leasen. Ook kan je als ondernemer met personeel of als zzp'er kiezen voor zakelijk leasen. In dat geval kun je een auto leasen zonder dat deze verplichting op jouw naam bij het BKR genoteerd wordt. Ook kun je bij zakelijke lease de BTW aftrekken (als je als ondernemer toestemming hebt voor BTW-verrekening door de belastingdienst). Ook kun je de leasekosten fiscaal aftrekken. Daar tegenover staat 1 groot nadeel: de bijtelling voor privé kilometers.
Zakelijk leasen en de bijtelling
Als je een auto leasen zakelijk wilt regelen moet je een kilometer-administratie bijhouden en daarbij een onderscheid maken tussen zakelijke kilometers en privé kilometers. Wanneer je met een zakelijk geleaste auto meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt moet je via de inkomstenbelasting in privé een bijtelling gebruiken.
De bijtelling voor auto leasen in 2023
In 2023 is het tarief voor bijtelling 22% van de fiscale waarde van de te leasen auto. Als je een elektrische auto leaset krijg je hierop een korting. Over de eerste EUR 30.000,- (drempelwaarde) hoef je namelijk ‘maar' 16% van de cataloguswaarde als bijtelling te rekenen. Over de rest betaal je dan de ‘normale' 22%. Deze bijtelling tel je op bij jouw inkomstenbelasting die je betaalt in Box 1.
Doordat het tarief van de inkomtenbelasting in 2023 iets gedaald is (van 37,07% naar 36,93%) en diverse toeslagen verhoogd zijn kan het zo zijn dat je in 2023 minder betaalt voor zakelijk een auto leasen. Een slimme keuze voor auto leasen in 2023 is dus vooral een kwestie van rekenen. Kijk daarom snel wat er mogelijk is met zakelijke lease.