Zo ging het eraan toe op slavenschepen 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Zo ging het eraan toe op slavenschepen

We kennen allemaal de slavengeschiedenis, althans, wat ons is geleerd en waar we over hebben gelezen. Het was vroeger heel normaal om slaven te verhandelen, onder andere Nederland is er schatrijk mee geworden. Maar al die slaven moesten worden vervoerd van land van herkomst naar land van bestemming. Maar hoe ging dat in zijn werk? In dit artikel lees je het, zo ging het eraan toe op slavenschepen.

Omgebouwde vrachtschepen

Zo ging het eraan toe op slavenschepen 15

Indeling van een slavenschip

Slavenschepen werden oorspronkelijk gebouwd voor het vervoeren van vracht. Nadat de slavenhandel tot bloei kwam werden deze schepen omgebouwd tot slavenschepen. Deze schepen hadden vooral het Amerikaanse continent als eindbestemming. Vanwege driehoekshandel (handel tussen Europa, Amerika en Afrika) profiteerden vele landen van het handelen in slaven. Zo’n schip bevatte een beneden en bovendek. Beneden werden de slaven gehouden, boven sliepen de officieren en lag het proviand voor de lange reis.

Omstandigheden

Er werden uiteraard zoveel mogelijk slaven opeengepakt om de reis zo lucratief mogelijk te laten eindigen. Maar het cabinepersoneel moest wel goed omgaan met de slaven, want ze moesten er sterk uitzien als ze werden verkocht. dit gebeurde niet altijd, veel slaven werden mishandeld en misbruikt. Doordat ze dicht op elkaar lagen ontstonden er vaak ziektes. Dysenterie, tuberculose en scheurbuik waren veel voorkomende ziektes op een slavenschip, hierdoor overleefde vaak 30% van de slaven de reis niet.

Bekijk ook:
Dit zijn de engste plekken op aarde

Bomba

Zo ging het eraan toe op slavenschepen 16

Op vrijwel elk slavenschip ging een zogenoemde ‘bomba’ mee. Deze Afrikaanse bruut hield de slaven goed in de gaten, sloeg met een zweep wanneer hij vond dat het nodig was en smoorde eventuele opstanden in de kiem. Er zijn meerdere opstanden geregistreerd, alleen de opstand op De Vigilante in 1780 was succesvol, toen wisten slaven het schip over te nemen en te vluchten.

Aan land

De reis duurde over het algemeen zes weken, waarin de slaven honger ziektes en dorst moesten verduren. Voordat het schip aan land ging kregen de slaven goed te eten zodat ze energiek genoeg waren om tentoongesteld te kunnen worden op de slavenmarkt. Daar werden eventuele (lig)wonden dichtgebrand met teer, wat door de donkere huid nauwelijks zichtbaar was. Op de markt werden ze per opbod verkocht, waarna er een nieuwe reis werd georganiseerd. Vermoedelijk zijn er in de gehele periode zo’n 11 tot 14 miljoen slaven verhandeld.

Bekijk ook:
10 Nederlandse uitvindingen die de wereld veranderden

De winsten

De winst per slaaf hing af van de leeftijd, conditie en geslacht van de slaaf. Veel slaven werden in hun thuisland verkocht door stamhoofden, dat er massaal op ze werd gejaagd is niet waar. Er werden soms Afrikanen ontvoerd, maar alleen bij gelegenheid, want dan kostte het de handelaren geen investering. Deze investeringen bestonden uit zakken graan, suiker en specerijen, de winst vaak uit goud en zilver.

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.