Wereldberoemd worden? Ontcijfer dit manuscript 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Wereldberoemd worden? Ontcijfer dit manuscript

Vrijwel alle oude geschriften, die door de mens zijn gemaakt, zijn zo goed als ontcijferd. Van het oude spijkerschrift tot de hiërogliefen, er zijn door de eeuwen heen talloze cryptografen geweest die er hun levenswerk van hebben gemaakt om deze oeroude teksten leesbaar te maken, en zo een kijkje te geven in oeroude beschavingen. Maar er is één mysterieus boek dat nog niet is ontcijferd. Een handschrift dat is geschreven in een onbekende taal of code. Het Voynichmanuscript.

Wereldberoemd worden? Ontcijfer dit manuscript 16

Het Voynichmanuscript

Dit boek is vernoemd naar de Pools-Amerikaanse boekhandelaar Wilfred Voynich. Hij kreeg het in 1912 in handen en sindsdien hebben verschillende cryptografen het geprobeerd te ontcijferen. Zelfs professionele codebrekers uit de Tweede Wereldoorlog, de CIA en andere specialisten faalden in het ontcijferen. Geen enkel woord dat in het Voynichmanuscript is geschreven is tot op de dag van vandaag vertaald, wat het de heilige graal voor cryptografen heeft gemaakt.

De inhoud van het Voynichmanuscript

Wereldberoemd worden? Ontcijfer dit manuscript 17

Het boek bestaat uit 240 bladzijden, en is waarschijnlijk gemaakt in de 15de eeuw. De tekst is duidelijk van links naar rechts geschreven, ook de illustraties zijn met de grootste zorg in het boek verwerkt. Het vermoeden bestaat, door de opbouw van de teksten, dat het boek uit zes verschillende hoofdstukken bestaat. Plantkundig, astronomisch, biologisch, kosmologisch, farmaceutisch en recepten. Dit vermoeden wordt gevoed door de gebruikte illustraties tussen de teksten.

Bekijk ook:
10 Nederlandse uitvindingen die de wereld veranderden

Handboek voor aliens

Omdat het boek nog niet is ontcijfert doen er zich de wildste geruchten voor. Zo zou de tekst een handboek zijn voor buitenaardse wezens, die ons op aarde hebben gezet. De formule voor het veranderen van steen in goud zou erin zijn beschreven en het geheim voor onsterfelijkheid zou te vinden zijn in dit manuscript. Een veel logischere verklaring is dat het boek recepten voor medicijnen bevat. Er staan veel illustraties in die overeenkomen met planten die vandaag de dag nog te vinden zijn in de natuur. Buiten dat om, was de eerste eigenaar van het boek een alchemist, Georg Baresch genaamd.

Wereldberoemd worden? Ontcijfer dit manuscript 18

Waar is het Voynichmanuscript nu?

Het geschrift heeft verschillende eigenaren gehad. Koningen, geestelijken, antiquairs en verschillende cryptografen hebben het manuscript honderden jaren in bezit gehad en bestudeerd. Niemand heeft het weten te ontcijferen. Het origineel is op moment van schrijven in het bezit van de universiteit van Yale, in de Verenigde Staten. De eerste kopie van het manuscript werd uitgegeven in 2005.

Bekijk ook:
Dit zijn de engste plekken op aarde
Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.