Opkomende storm is de eerste die een naam krijgt

0 Shares

Grote kans dat het aan het eind van het weekend gaat stormen in Nederland. Deze storm woedt eerst in Groot-Brittanië, maar zal daarna onze kant optrekken. Dit is een bijzondere storm, omdat het de eerste is die in Nederland een naam krijgt.

Ciara

Stormen waarvoor het KNMI een code oranje of rood uitgeeft, krijgen sinds afgelopen september een naam. De storm die onze kant op waait, krijgt de naam Ciara. Er wordt verwacht dat Ciara zowel aan de kust als landinwaarts voor zware windstoten van zeker 100 kilometer per uur gaat zorgen, later op zondag of in de nacht van zondag op maandag. ,,Dan zou het aan de kust minstens windkracht 9 kunnen worden”, stelt meteoroloog Wilfred Janssen van Weerplaza, al houdt hij een slag om de arm over hoe zwaar de storm zal zijn. ,,Er zit nog wat onzekerheid in – er zijn wat extreme voorspellingen – maar het staat vast dat er een aantal dagen onstuimig weer aan zit te komen.”

Bewustwording van gevaar

Het weerinstituut werkt samen met weerdiensten in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Die hebben de aanstaande zuidwesterstorm samen betiteld als Ciara. Dat wordt dus ook voor Nederland overgenomen. Het meteorologisch instituut zegt dat naamgeving van stormen het bewustzijn van gevaar verhogen. ,,Het is voor mensen meteen duidelijk waar het over gaat”, beaamt Janssen. Als het zondag inderdaad zo onstuimig wordt, zou het de eerste storm mét naam zijn voor ons land.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

317
NIEUWS
POLLS
QUIZZEN
SHOPPING

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.