Venetië wederom onder water 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Venetië wederom onder water

De Italiaanse stad Venetië staat onder water. Iets wat ieder jaar opnieuw gebeurd. Maar toch is er dit jaar iets aan de hand wat de aandacht extra trekt. De overstromingen van deze week zijn de ergste sinds 1966.

Veel neerslag in Italië

De afgelopen dagen is er veel regen gevallen in Italië, deze neerslag zorgt voor een groot deel voor de enorm hoge waterstand. Niet alleen Venetië heeft het zwaar te verduren. Ook het zuiden van het land kampt met moeilijkheden door de vele neerslag van de afgelopen dagen. Toch zijn er ook andere redenen waardoor Venetië ieder jaar weer onder water loopt.

Acqua Alta

Doordat het zo vaak gebeurd in Venetië hebben de inwoners hiervoor hun eigen term bedacht. Acqua Alta, wat hoog water betekend, is de manier hoe ze dit omschrijven. Maar er is meer aan de hand. Ieder jaar weer overstroomd Venetië en de kans is groot dat dit steeds vaker gaat gebeuren. Wat zijn de oorzaken waardoor deze stad steeds weer overstroomd en kunnen we het tij nog keren?

Bekijk ook:
Schermtijd verminderen? Dit doe je met deze drie praktische tips!

De oorzaken op een rijtje

Klimaatverandering

Natuurlijk speelt klimaatverandering een rol in het overstromen van Venetië. Steeds meer ijskappen smelten, hierdoor ontstaat er meer zeewater. In de toekomst zal Venetië steeds vaker en steeds meer onder water komen te staan.

Bodemverzakking

Voor wie Venetië niet kent of er nog niet eerder is geweest, deze plaats verzakt enorm. Dit komt omdat Venetië eigenlijk uit meer dan honderd eilandjes bestaat. Deze eilandjes zakken steeds verder de zee in, waardoor het water steeds hoger zal komen te staan.

Volle maan en wind uit het zuiden

Daarnaast heeft de stand van de maan natuurlijk van alles vandoen met de waterstanden. Ook de warme stuwwind vanuit Noord-Afrika zorgt ervoor dat er veel meer water dan mogelijk is naar de lagune van Venetië wordt gestuwd. Hierdoor komt de stad onder water te staan.

De Dam

Daarnaast is Venetië al jarenlang bezig met het laten bouwen van een dam. Deze dam zou er voor moeten zorgen dat de stad niet meer onder water loopt. Echter loopt de bouw van deze dam al jarenlang vertraging op. Hierdoor komt de stad steeds vaker onder water te staan dan eigenlijk nodig is.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Zwemmen op het San Marco-plein

Het water staat inmiddels zo hoog in Venetië dat je kunt zwemmen op het San Marco-plein. Daarnaast is ook de San Marco-basiliek onder water gelopen. Hoe erg de schade aan de eeuwenoude mozaïeken is, is nog niet in te schatten. Zelf houden de medewerkers van de kerk nu al rekening met enkele miljoenen. Dit doordat het zoute zeewater in het mozaïek bijt. De burgemeester van Venetië heeft inmiddels de noodtoestand uitgeroepen.

Bekijk ook:

Thom

Thom schrijft teksten sinds de herfst van 2013. In de afgelopen jaren heeft hij tal van ervaringen opgedaan op het schrijven van teksten. Van verkoopteksten tot nieuwsartikelen en van productomschrijvingen tot beschrijvingen van applicaties.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.