crime
Saved Read later
Deel dit bericht

Plaats delict schoonmaken: een goedbetaalde baan

Als er een moord is gepleegd of iemand op een natuurlijke manier is gestorven dan komt er een rechercheur die de plek onderzoekt en weer weg gaat. Nadat het lijk naar het mortuarium is overgebracht dan blijft er een stinkende gore plek achter, vooral als het slachtoffer al weken of maanden in huis heeft gelegen. Wie gaat dat schoonmaken? Wie verwijdert al die lichaamssappen, vliegen en bloed uit het huis? Dat doen schoonmakers die hiervoor uitstekend worden betaald.

De lijklucht vergeet je nooit meer

Dat er bloed, pis en stront opgeruimd moet worden is natuurlijk een dingetje, maar waar de meeste schoonmakers bij het openen van de ruimte mee te maken krijgen is de geur. De intens doordringende geur van de dood, van verrot vlees, en nog erger. Als een eenzaam persoon al maanden dood in huis ligt is het vaak de geur die verraad dat er een dode in het huis ligt, waar dan melding van wordt gemaakt. ‘De geur vergeet je nooit meer’, aldus een schoonmaker.

Bekijk ook:
De 10 meest huiveringwekkende wezens ooit gevangen op camera

Plaats delict schoonmaken is niet zonder gevaar

De reden dat deze schoonmakers beschermende pakken en gasmaskers dragen is natuurlijk niet zonder reden. De gasmaskers begrijpen we, maar waarom een wit pak? Dat heeft alles te maken met het beschermen van het lichaam van de schoonmaker. Ze weten niet wat er met de overledene aan de hand was, of het besmettelijk is en wat voor stoffen er in het huis liggen. Zou jij in je korte broek en op je slippers liters lijkvocht opruimen, terwijl de maden over de muren en de grond kruipen? Dacht het niet.

Wat verdient een plaats delict schoonmaker?

Dat ligt aan de ernst van de vervuiling. Het is makkelijker schoonmaken als een lijk er een dag heeft gelegen, en aan een natuurlijke dood is gestorven, dan een lijk dat er al weken ligt en waarvan de schedel met veel enthousiasme is ingeslagen. Soms lekt lijkvocht door het beton van de woning heen en dient dat met dure chemicaliën gereinigd te worden. Maar ga er vanuit dat de gemiddelde schoonmaker in dit vakgebied bovenmodaal verdient, want niemand wilt dat werk doen, dus dan moet er wel een hoge beloning tegenover staan om het aantrekkelijk te maken.

Bekijk ook:
10 Nederlandse uitvindingen die de wereld veranderden

Plaats delict schoonmaker doet veel meer

Deze schoonmakers ruimen niet alleen plaatsen delict op, maar ook plekken waar de toestanden extreem zijn te noemen. Feestjes met kots, bloed en andere gore zooi worden ook door hen opgeruimd, alles wat jij te smerig vindt op aan te pakken dus.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

One Comment

  1. Joyce Reply

    Beste,

    Ik ben op zoek naar de stofzuiger/reinigingsmachine die gebruikt wordt voor het reinigen en schoonmaken van crime scenes.

    Mvg,
    Joyce

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.