‘Killer bees’ doden Nederlandse toerist in Tanzania 12
Saved Read later
Deel dit bericht

‘Killer bees’ doden Nederlandse toerist in Tanzania

Het is iets waar sommige mensen bij de gedachte er aan al slapeloze nachten van krijgen: gestoken worden door een bij of wesp. Een Nederlandse toerist, die deel uitmaakte van een groep van twintig mensen met voornamelijk Nederlanders, was op safari in het Wildreservaat Selous in het zuiden van Tanzania toen een zwerm van tienduizenden bijen de groep aanvielen.

Gedurende anderhalf tot twee uur werden verschillende mensen honderden keren gestoken, wat voor de Nederlander fataal bleek te zijn. Nog drie landgenoten zijn in het ziekenhuis opgenomen, waarvan er een persoon op de intensive care ligt.

Spontane aanval

Het is een raadsel wat de reden is waarom de zwerm bijen plotseling in de aanval ging. Het enige dat duidelijk is, is dat het om een zwerm geafrikaniseerde honingbijen gaat, die vanwege hun agressie ook wel killer bees worden genoemd omdat deze soort sneller dan andere bijensoorten in de aanval gaat. Aanvallen door killer bees komen niet vaak voor en een enkele steek van een dergelijke bij is niet dodelijk. Wanneer iemand echter zo vaak wordt gestoken zoals nu het geval is, kan dit fataal aflopen.

Bekijk ook:
De 10 meest huiveringwekkende wezens ooit gevangen op camera

De groep was op safari met reisorganisatie Sawadee en is nu terug in de Tanzaniaanse hoofdstad Dar es Salaam. Ook is er inmiddels medische ondersteuning vanuit de onafhankelijke alarmcentrale SOS International naar Tanzania afgereisd om hulp te bieden.

Van nature agressief

De geafrikaniseerde honingbij lijkt in zijn verschijning veel op de Europese honingbij. Belangrijke kenmerken van deze soort zijn dat ze sneller migreren op zoek naar nieuw voedsel en, wat nu dus ook is gebleken, sneller overgaat tot steken. Daarnaast kent deze soort een bredere veiligheidszone rondom hun leefgebied, de bijenkorf, waarbij ieder dier dat te dichtbij komt wordt aangevallen door grote aantallen bijen.

Het enige wat echt helpt om de bijenkolonie te beperken is een strenge winter, want ze kunnen niet tegen kou. De voorouders van geafrikaniseerde honingbijen, de Afrikaanse honingbijen, hebben in hun natuurlijke leefomgeving sneller met voedselgebrek te maken, onder andere door natuurlijke concurrenten die hun korven leegroven. Zij zijn daardoor door de tijd heen geselecteerd op agressie en zwerflust. Het is ‘survival of the fittest’ in het klein.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Marco

Hallo, mijn naam is Marco en sinds 2019 schrijf ik over verschillende onderwerpen en zaken die mij interesseren. Ik ben geboren in Amsterdam, maar woon inmiddels al meer dan 30 jaar in Zoetermeer. Ik ben een groot liefhebber van Amerikaanse sporten (m.n. Honkbal en Basketbal) en schrijf hier bij gelegenheid ook graag over.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.