Plantendag, wat is het en 10 bijzondere weetjes over planten
Saved Read later
Deel dit bericht

Plantendag, wat is het en 10 bijzondere weetjes over planten

Op 18 mei is het wereldplantendag. Wat is plantendag? Plantendag bestaat sinds 2013 en is uitgeroepen door de Europese organisatie EPSO. Op die dag is het de bedoeling om zoveel mogelijk mensen gefascineerd te maken voor planten.

Wat is het doel van plantendag?

Soms beschouwen we planten maar als iets dat heel gewoon en bijna saai is. Maar planten zijn van groot belang voor ons allemaal. Ze zijn de basis voor ons voedsel, veel medicijnen zijn gebaseerd op plantaardige stoffen en ze zijn nog steeds onmisbaar voor een aantal producten, denk maar aan papier en katoen. Het doel van plantendag is om hier zoveel mogelijk mensen bij stil te laten staan.

10 bijzondere weetjes over planten

Er zijn daarnaast nog veel bijzondere weetjes over planten. Wellicht wist jij het onderstaande nog niet.

1. Planten kunnen communiceren

Misschien praat jij met planten, maar de kans dat je een antwoord krijgt, is gering. Toch gebruiken planten een scala aan mogelijkheden om te communiceren met de buitenwereld. Dat kan met vorm, kleur en geur. Soms is het bedoeld om te lokken maar ook om af te schrikken.

Bekijk ook:
Vleesetende planten: hoe gevaarlijk zijn die?

2. Planten kunnen bewegen

Er zijn geen planten die van hun plaats in de vensterbank komen, maar bijvoorbeeld vleesetende planten kunnen insecten vangen door die op te sluiten. Ook zijn er diverse planten die reageren op een aanraking zoals kruidje-roer-me niet.

3. De oudste boom

Er staat in de VS een boom waarvan men zeker weet dat deze 3.000 jaar oud is. Naar verluidt is er echter ook een boom geweest die het 9.550 jaar heeft uitgehouden.

Grootste boom

4. De grootste boom

In de prehistorie zijn er waarschijnlijk nog grotere bomen geweest, maar vandaag de dag is -voor zover bekend- die eer voorbehouden aan El Arbol del Tule. Deze staat in Mexico en heeft een omtrek van meer dan 36 meter. Daarbij moet je dus denken aan de oppervlakte van een flinke hotelkamer.

5. De makkelijkste kamerplant

Waarschijnlijk dacht jij daarbij niet aan de orchidee. Maar deze plant doet het niet zoveel om verwaarloosd te worden. Vaak wordt de orchidee daar zelfs nog mooier van. Er is echter wel iets waarmee je rekening moet houden. De orchidee wil iedere dag veel licht, maar geen direct zonlicht. Een raam op het noorden is ideaal.

6. De giftige kamerplant

In heel veel woningen staat een Dieffenbachia te pronken. Het is ook een gemakkelijke en mooie plant met bladeren die getekend zijn met groene en witte patronen. In deze plant zit echter ook voldoende gif om een klein huisdier zoals een kat of hond te doden. Ook mensen (kinderen) kunnen overlijden na het eten van een blad. Zoals de meeste giftige planten is de smaak van de bladeren erg bitter. In de natuur is dat vaak genoeg om te voorkomen dat de bladeren worden gegeten.

Bekijk ook:
De vijf hipste planten van dit moment

7. De grootste waterlelie

Er is in het Amazonegebied een waterlelie die zo groot is dat een kind er op kan zitten zonder te zinken: de Victoria. Als de reis naar Brazilië te ver is, kan je ook gaan kijken in de Hortus Botanicus in Amsterdam. Daar kan je sowieso nog veel andere bijzondere planten bewonderen.

8. Ook cactussen hebben regelmatig water nodig

Als je een documentaire ziet over cactussen die in de woestijn groeien, denk je misschien dat deze jaren zonder water kunnen. Echter hebben alle planten water nodig en dat geldt ook voor cactussen. De meeste soorten kunnen desnoods een paar maanden zonder, maar dan moet er water komen in de vorm van dauw of regen. Waar het jaren lang niet regent, groeien ook geen cactussen.

Plantendag

9. Het alpenklokje: klein, maar dapper

De naam klinkt wellicht niet bepaald imposant, maat het alpenklokje is een echte krachtpatser. Als er voldoende zon is, boort deze plant zich een weg door het ijs om daar dichter bij in de buurt te komen.

10. Paarse wortels op je bord

Waarschijnlijk zou je verbaasd opkijken als je een paarse wortel op je bord zou krijgen. Maar de realiteit is dat oranje wortels pas bestaan sinds de 17e eeuw. In die tijd werd een paarse wortel gekruist met een gele wortel en het resultaat was de smakelijke hap die we nu kennen.

Bekijk ook:

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.