De man zonder kortetermijngeheugen 12
Saved Read later
Deel dit bericht

De man zonder kortetermijngeheugen

Clive Wearing, de man met een geheugen van 7 seconden. Clive werd in 1985 besmet met een virus, dat in de meeste gevallen geen grote gevolgen heeft. Voor Clive had het virus echter wel een fatale afloop. Door het virus raakte een gebied in de hersenen (hippocampus) van Clive beschadigd. Hierdoor kan de Engelsman gebeurtenissen niet langer dan een aantal seconden of hoogstens minuten onthouden.

Geheugenverlies

De Engelsman lijdt aan één van ergste vormen van geheugenverlies ter wereld. Clive probeert een dagboek bij te houden, maar streept het merendeel van wat hij heeft opgeschreven vaak weer door. Hij kan zich namelijk niet herinneren dit te hebben opgeschreven en denkt dat het vervalsingen zijn. Gebeurtenissen die voor zijn ziekte hebben plaatsgevonden kan hij zich nog wel enigszins herinneren. Voor zijn ziekte was de Engelsman musicus. Hij speelt nog steeds geregeld piano, maar hij herinnert zich niet hoe hij dit geleerd heeft. Een ander voorbeeld is dat Clive weet dat hij drie kinderen heeft, maar hun namen kan hij zich niet meer herinneren.

Bekijk ook:
Video: Zo ziet de planeet Jupiter eruit

Buckingham Palace?

Zijn vrouw herkent hij nog wel. De gesprekken die hij met haar heeft, verlopen niet altijd soepeltjes. Vaak voeren ze hetzelfde gesprek een aantal keer achter elkaar. Na één zin is Clive namelijk alweer vergeten waar ze het over hadden. Zijn antwoorden op de vragen die zijn vrouw stelt, geven vaak helemaal geen antwoord op de vraag. Zo vraagt zijn vrouw of hij weet wie ze morgen gaat zien, het antwoord van Clive daarop is ‘Buckingham Palace’. Hij is simpelweg de vraag alweer vergeten, voordat hij tijd heeft om te antwoorden en gokt dus maar wat. Ook wanneer de vrouw van Clive even wegloopt, begroet hij haar daarna alsof ze elkaar jaren niet gezien hebben.

Denk jij dat Clive ondanks zijn geheugenverlies nog gelukkig is?

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.