Moon-sekte: Verenigingskerk van de “Moonies” 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Moon-sekte: Verenigingskerk van de “Moonies”

Het kan je gewoonweg niet zijn ontgaan. Zodra je social media opent of een willekeurige krant openslaat, wordt je geconfronteerd met slogans zoals “het spookgezin uit Ruinerwold” de “Moon-sekte” of de “Verenigingskerk”. Big issue natuurlijk, want het is best een prestatie om in een klein land als Nederland voor een kleine 10 jaar van de radar te verdwijnen. Ondanks het feit dat Drenthe misschien meer hunebedden telt dan inwoners.

De feiten van dit verhaal kennen we onderhand wel. De oudste van de 6 meerderjarige kinderen heeft zijn toevlucht gezocht in het plaatselijke dorpscafé, waarna het balletje richting de Drentse woonboerderij is gerold. Daar zijn nog eens 5 broertjes, zusjes én het

67-jarige vaderfiguur gered. Deze laatste zit nu, samen met de 58-jarige huurder van Oostenrijkse komaf, wederom in een isolement. Alleen dit keer zonder moestuin en melkgeit maar in de bajes.

Interessant feitje: de vader zou in de jaren ‘80 lid zijn geweest van een buitenlandse sekte met een afdeling in Nederland. Ze noemen zichzelf liever de “Verenigingskerk” met leden, maar daar trappen we anno 2019 niet meer in. Deze groepering staat namelijk bekend als de Moon-sekte. De “leden” worden ook wel liefkozend “Moonies” genoemd. Maar wat is dit eigenlijk voor een beweging? Hoogste tijd dus om uit ons isolement te komen en eens wat dieper in de materie van de Moon-sekte te duiken.

Bekijk ook:
Creatieve ideeën voor wandbekleding die je woning transformeren

Zuid-Korea gekkie Sun Myung Moon: dé messias van de Moon-Sekte

Zuid-Korea herbergt nog niet genoeg opmerkelijke figuren zou je zeggen. Al vanaf de jaren ‘50 mogen ze zich er één rijker rekenen. De voormalige dominee Sun Myung Moon heeft zich in deze tijd zelf uitgeroepen tot messias. Deze titel was klaarblijkelijk niet genoeg, want Moon voorzag de bijbel ook direct maar van wat extra hoofdstukken. Alsof die omnibus nog niet dik genoeg is.

Om lid te worden van de sekte, moest je natuurlijk wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je kunt immers ook niet direct doorstromen naar de Erasmus Universiteit als je alleen in het bezit bent van een basisschool diploma. Nee, Moon pakte het serieus aan en stond voor complete afzondering van familie en vrienden. Wat dat betreft zijn de familieleden van het Drentse gezin voorbeeldige Moonies geweest.

Massahuwelijken waren echter wel toegestaan. Zo was het compleet oké om met 2000 mannen of vrouwen te trouwen. Tegelijkertijd welteverstaan. Over bigamie deed de Moon-sekte dus absoluut niet moeilijk. Sun Myung Moon had misschien ook wel helemaal geen tijd om zich daar druk over te maken. Hij zei immers dat hij het werk van Jezus af kwam maken. Naast de verantwoordelijkheid die dan op je schouders rust, wordt je natuurlijk ook geconfronteerd met behoorlijk wat overuurtjes.

Bekijk ook:
Sociale media en kinderen - bescherm je kind online

Zelfstandig ondernemer 2.0

De Nederlandse afdeling van de “Verenigingskerk” bevindt zich in Bergen aan Zee. Het opzichtige pand “Huize Glory”, heeft qua uiterlijk meer wel van een luxe pension dan van een kerk. De woordvoerder van deze in opspraak geraakte vereniging stelt echter dat de vader in kwestie al sinds 1987 “Moonie af” is.  Als reden voor zijn ontslag zou hij opgemerkt hebben dat hij voor zichzelf zou willen beginnen. Hoewel zijn onderneming meer trekjes van een Besloten Vennootschap vertoonde dan van een eenmanszaak, heeft de beste man zijn woord gehouden. Tot aan afgelopen week in ieder geval. Of je in dit geval kunt spreken van een gedegen vooropleiding of succesvol ondernemerschap vragen we ons af.

Moon-sekte: Verenigingskerk van de “Moonies” 15

Landgoed Huize Glory

Aanvullend

4.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.