8 bizarre tradities met Kerstmis 14
Saved Read later
Deel dit bericht

8 bizarre tradities met Kerstmis

Op zich is het best een bizarre gewoonte om een boom in de huiskamer te zetten en die te versieren met de kerst. Maar er zijn ook landen waar ze nog vreemdere gewoonten hebben.

1. Japan

Door de meest succesvolle reclamecampagne in de geschiedenis is het voor Japanners nu traditie om kippenvleugels te eten met de kerst. Met kerstmis gaan hele families naar de meest dichtstbijzijnde KFC en kopen daar grote hoeveelheden gefrituurde kippenvleugels. Om zeker te zijn dat er voldoende voorraad is, komen de eerste bestellingen al binnen in oktober.

2. Noorwegen

In Noorwegen is er geen bezem te bekennen op kerstavond en voor de zekerheid worden ook andere schoonmaakspullen maar opgeborgen. Op de avond voor kerst zijn er geesten en heksen die door het land dolen. Uiteraard wil je dan voorkomen dat een heks er op jouw bezem vandoor gaat.

3. Oekraïne

Er was eens een arme vrouw in de Oekraïne die geen geld had om de kerstboom te versieren. Maar toen ze op eerste kerstdag opstond, was haar boom prachtig versierd met… spinnenwebben. De zon scheen op de webben en die waren daarna van goud en zilver. Vanaf dat moment koos iedereen voor decoraties van spinnenwebben voor de boom. En als er een spinnenweb in je huis is te vinden op de ochtend van kerstmis betekent dat geluk voor de toekomst.

4. Groenland

Verheug jij je al op je kerstmaal? De Groenlanders vast ook, die eten dan een echte plaatselijke delicatesse. Mattak is rauwe walvishuid waar een beetje blubber aan moet zitten voor het echte walvis-effect. Daar hoort natuurlijk ook Kiviak bij, gefermenteerde vogels die verpakt worden in vet van zeehonden. Krijg jij al extra trek?

5. Catalonië

Tio de Nadal hoort tot de mythologie in deze Spaanse regio. Het is een blok hout dat wordt versierd met pootjes en draagt een rode deken. Vaak zijn er ook nog andere versieringen zoals een lachend gezicht. Vanaf 8 december geven kinderen Tio eten en zorgen ze ervoor dat hij het niet koud krijgt. En op kerstmis dan wordt Tio de Nadal met een stok geslagen terwijl kinderen liedjes zingen. Het is immers de bedoeling dat hij als dank voor de goede verzorging leuke cadeautjes gaat poepen.

6. Tsjechië

Op eerste kerstdag moeten ongetrouwde meisjes hun ogen dichtdoen en dan een schoentje over de schouder gooien. Als die schoen dan met de punt naar de voordeur wijst, is dat een zeker teken dat de vrouw voor de eerstvolgende kerstmis getrouwd zal zijn.

7. Finland

Waarschijnlijk had je wel verwacht dat Finse families op kerstavond massaal naar de eigen sauna gaan. Het is wel traditie om op tijd te vertrekken want op deze bijzondere avond komen tijdens de laatste uurtjes van de avond de geesten van de voorouders ook om eens lekker warm te worden.

8. Engeland

Als je een wensenlijstje naar de kerstman wilt sturen, moet je daar in Engeland wel moeite voor doen. Het briefje kan namelijk maar op één manier goed verzonden worden. Door de hitte van een vuurtje moet de boodschap naar buiten vliegen. Daarbij mag de post niet onderweg verbranden, anders moet je weer opnieuw beginnen.

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.