5 gruwelijke middeleeuwse straffen 12
Saved Read later
Deel dit bericht

5 gruwelijke middeleeuwse straffen

Uit verschillende documentatie weten we dat het in de middeleeuwen geen pretje was om te leven. Wetteloosheid, oorlogen, ziektes en sobere leefomstandigheden zorgden ervoor dat je in die tijd niet ouder werd dan een jaar of veertig. De straffen in die tijd waren ronduit gruwelijk te noemen, voor de maatstaven van nu in ieder geval. Je kon je beter gedragen! Want je was zo een ledemaat kwijt, of erger. Hieronder vijf gruwelijke straffen die in de middeleeuwen werden toegepast.

5 gruwelijke middeleeuwse straffen 15

De folterkist

De opzet is simpel. Je werd in een kooi gestopt dat de vorm van een mensenlichaam had. Daarna hingen ze de kooi op en gooiden de sleutel weg. Deze kooien werden vooral buiten de stadsmuren geplaatst. voorbijgangers konden bij verveling een praatje maken met de veroordeelde, maar veel vaker werden er met stenen gegooid, met stokken geprikt etc. De veroordeelde stierf uiteindelijk aan honger en dorst, als de kraaien en insecten zijn lichaam al niet hadden kaalgevreten. Deze straf kreeg je voor verraad of zedendelicten.

Halveren

Dit was een zeer effectieve en goedkope manier van foltering. Het zal je maar te wachten staan. Je werd naakt ondersteboven opgehangen, met de benen gespreid. Daarna zaagden ze je vanaf je kruis naar beneden, tot aan je navel. Omdat je ondersteboven hangt en al het bloed naar beneden zakt, bloedde je op die manier heel langzaam leeg, wat het lijden verergerde. Als ze echt een hekel aan je hadden dan zaagden ze nog even door, dit alles gebeurde op een plein met toeschouwers. Deze straf kreeg je voor doodslag of belediging van de koning.

Bekijk ook:
Wat zijn de populairste cosmetische ingrepen?

Spietsen

Deze gruwelijke straf wilde je echt niet ondergaan. Je moest op een scherpe paal gaan zitten. Deze paal doorboorde door de zwaartekracht langzaam je anus, ingewanden, totdat hij er via je mond weer uitkwam. Je hoopte dat er vitale organen werden geraakt zodat de dood je kon verlossen van de kwelling, maar gebeurde dat niet? Dan kon het dagen duren voordat je stierf. Gelukkig hielden de kraaien en de raven je in de tussentijd gezelschap. Deze straf kreeg je voor moord of het verraden van de kroon.

De hoofdbreker

Wel eens last gehad van migraine? Dat is peanuts vergeleken bij dit martelwerktuig. Je legde je kin op een stalen plaatje, waarna er een metalen schroefkap op je bovenhoofd werd gezet. Door de schroeven aan te draaien werd je hoofd verpletterd. Eerst begaven je tanden het, daarna de rest van je schedel door de neerwaartse druk. Op sommige modellen is een bakje voorzien voor uitspringende ogen. De Spaanse inquisitie maakte hier vooral gebruik van.

Bekijk ook:
De 10 meest huiveringwekkende wezens ooit gevangen op camera

De pijnbank

5 gruwelijke middeleeuwse straffen 16

Een martelwerktuig dat we misschien allemaal wel kennen (maar gelukkig nooit hebben ervaren.) Het was een hel! Je ging erop liggen, handen en voeten aan de uiteinden vastgebonden. Daarna werd je langzaam opgerekt, totdat je ledematen uit de kom sprongen of zelfs van je lichaam werden afgescheurd. Dit alles gebeurde tergend langzaam uiteraard, ze hadden tijd genoeg voor je. Deze methode werd vaak gebruikt om bekentenissen af te dwingen, wat je uiteraard deed, om daarna bovenstaande straffen te moeten ondergaan.

Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.