in ,

Zzp’er moet verplicht arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten

De kogel is door de kerk. De sociale partners hebben een akkoord bereikt over de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. Wel zal het maandbedrag dat zelfstandigen kunnen krijgen een stukje lager komen te liggen dan bij mensen in loondienst.

Betaalbaarheid

Voor veel zelfstandigen gaat er dus iets veranderen. Binnenkort moet er een extra verzekering worden afgesloten. Om de verzekering zo betaalbaar mogelijk te houden, is gekozen voor een versoberde uitkering. Je krijgt dus minder geld dan iemand in loondienst. Het maximale bedrag dat je via de arbeidsongeschiktheidsverzekering zou kunnen krijgen komt daarmee op 1650 euro bruto per maand.

Wachttijd zelf te bepalen

Met de komst van deze nieuwe wetgeving veranderen er heel wat dingen. Zo kun je binnenkort als ZZP’er dus geen kant meer uit zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering. Maar moeten er ook belangrijke keuzes gemaakt worden. Zo is het onder andere belangrijk om te bepalen hoelang de wachttijd is totdat je gebruik kunt maken van de aov. Hoe langer de periode is die je hier tegenover zet, hoe lager het bedrag dat je maandelijks moet betalen.

Bekijk ook:
Welke mutaties van het coronavirus zijn er? En wat is het verschil?

Precies hetgeen wat we niet willen

De zzp-organisaties hebben het al eerder aangegeven. Zij wilden maar één ding. Een verplichte AOV voor alle werkenden. Nu zien de organisaties iets heel anders gebeuren. Een verplichte AOV voor alle zzp’ers. Daarnaast zou de arbeidsongeschiktheidsverzekering een nominale premie moeten krijgen en zeker geen uitkering op minimumniveau moeten zijn.

Naar verwachting duurt het nog tot 2024 voor de nieuwe verzekeringen ingaan. Daarnaast zullen de verzekering en de controles, naar alle waarschijnlijkheid, door het UWV worden uitgevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.