Welke gevolgen heeft de pandemie op je ondernemingsplan? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Welke gevolgen heeft de pandemie op je ondernemingsplan?

Wie jou pakweg twee jaar geleden had gezegd dat we binnen de kortste keren te maken zouden krijgen met een pandemie, verklaarde je ongetwijfeld voor gek. Toch zitten we er inmiddels al behoorlijk lang middenin en het is maar de vraag of we snel verlost zijn van corona. De pandemie heeft het sociaal leven op een laag pitje gezet. Daarnaast zijn veel bedrijven hard getroffen door de gevolgen van de coronapandemie. Ben je zelf ondernemer? Dan heb je mogelijk al aan den lijve ondervonden dat ondernemen tijdens een pandemie geen makkelijke opgave is. Zo heb je de afgelopen tijd mogelijk aanzienlijk minder omzet gedraaid dan gebruikelijk. De pandemie heeft daarnaast gevolgen voor jouw ondernemingsplan. Wij zetten hier de grootste gevolgen op een rijtje.

Gestelde doelen zijn niet meer haalbaar
De meeste ondernemers stellen een ondernemingsplan op als zij voor zichzelf beginnen. Dit plan biedt hen de eerste jaren van het zelfstandig ondernemerschap houvast. Soms is het zelfs verplicht om een ondernemingsplan op te stellen, bijvoorbeeld als je een financiering van de bank wilt. Vaak worden er bepaalde doelen opgenomen in zo’n plan. Hierdoor heb je iets om de komende jaren naartoe te werken. Zonder pandemie had je deze doelen mogelijk (makkelijk) gehaald, maar de kans is aanwezig dat het je in deze tijd niet lukt. Lukt het jou inderdaad niet om één of meerdere doelen te halen? Dan doe je er goed aan deze aan te passen of ze een aantal jaar voor je uit te schuiven.

Bekijk ook:
Unieke verzendverpakkingen: Dit zijn de nieuwste trends voor webshops in 2024

Minder inkomsten dan verwacht
Naast doelen besteed je in een ondernemingsplan ook aandacht aan de financiën. Zo stip je onder meer aan hoeveel omzet je over een bepaalde periode verwacht te behalen. De pandemie heeft jouw omzetdoelen mogelijk in gevaar gebracht. Niet gek, want als gevolg van de lockdown is jouw afzet misschien flink gedaald. Een lager afzet betekent dat er minder verkocht wordt, waardoor er logischerwijs minder geld binnenkomt. De omzetdoelen die je gesteld had, zijn hierdoor mogelijk niet meer realistisch. Overweeg daarom om jouw omzet bij te stellen naar beneden of bewaar de doelen voor de komende jaren.

Pas jouw ondernemingsplan aan
Heeft corona ervoor gezorgd dat jouw ondernemingsplan de prullenbak in kan? Ga dan niet bij de pakken neerzitten, maar stort je op het maken van een nieuw plan. Omdat de situatie inmiddels aanzienlijk veranderd is, moet je hier rekening mee houden bij het opstellen van een businessplan. Voor veel bedrijven is ondernemen namelijk niet meer hetzelfde als voor de pandemie. Vanwege corona hebben er verschillende veranderingen plaatsgevonden. Zo is de vraag naar producten mogelijk afgenomen of misschien heb je tijdens de pandemie juist en compleet nieuwe weg ingeslagen. Bij het opstellen van een nieuw ondernemingsplan moet je hier rekening mee houden.

Bekijk ook:
Het bijzondere verhaal achter de rijkste Nederlander van dit moment

Om te voorkomen dat je jouw nieuwe ondernemingsplan binnen de kortste keren weer in de prullenbak kunt gooien, maak je gebruik van het corona canvas model van New10. Deze partij legt jou uit hoe je de huidige situatie voor jouw bedrijf kunt analyseren. Aan de hand van het canvas kijk je terug op de veranderingen van de afgelopen periode aan de hand van 5 dimensies: jijzelf als ondernemer, aanbod, klanten, processen en financiën. Bij ieder onderdeel word je gedwongen een aantal vragen over jouw bedrijf te beantwoorden. Op basis hiervan weet je op welke punten je jouw ondernemingsplan bij moet sturen om hem toekmostbestendig te maken. Door dit overzicht krijg je grip op je bedrijfssituatie en heb je zicht op kansen.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.