in ,

Wat doet de arbodienst precies?

Wat doet de arbodienst?

Kort gezegd ondersteunt en adviseert een arbodienst werkgevers en personeel bij zaken als ziekteverzuim. Het doel is om het verzuim zo laag mogelijk te houden en zieke werknemers snel, maar onder goede begeleiding, te laten re-integreren. Maar wat houdt dit eigenlijk allemaal in voor zowel werkgever als werknemer? Je leest het hier!

Wat kan de arbodienst betekenen voor werkgevers?

Iedere werkgever in Nederland moet volgens de arbowet passende zorg kunnen aanbieden voor werknemers, ook al zou je maar één persoon in loondienst hebben. Samenwerken met een arbodienst is dus verplicht. Specialisten bieden ondersteuning bij ziekteverzuimbegeleiding en voorkomen (en terugdringen) van ziekteverzuim. Middels een preventief medisch onderzoek (PMO) helpen ze bij het in kaart brengen van de gezondheid van werknemers. Op die manier kunnen eventuele gezondheidsrisico’s voorkomen worden. Een arbodienst ondersteunt werkgevers ook bij het uitvoeren van risico inventarisatie en –evaluaties, kortweg RI&E genoemd.

Arbodienst en werknemers

De arbodienst is er niet alleen om werkgevers ondersteuning te bieden, uiteraard bieden specialisten ook hulp aan werknemers. Heb jij bijvoorbeeld het gevoel dat je in een onveilige werkplek werkt en je werkgever verzuimt hier iets aan te doen? Dan kun je contact opnemen met de arbodienst. Allerlei zaken die te maken hebben met risico’s op het ongevallen en ziekte kun je hier melden. Een arbodienst biedt immers ondersteuning bij verzuimbegeleiding, het beperken van de risico’s op ziekteverzuim en het voorkomen van ziekteverzuim.

Ik heb al een dokter, waarom is een arboarts nodig?

Wanneer je ziek bent of andere gezondheidsklachten hebt, breng je logischerwijs een bezoek aan de dokter. Het kan dus zijn dat je dokter al een diagnose heeft vastgesteld. Dat is prima! Toch is het zo dat een werkgever het recht heeft om een arboarts op te roepen om bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan de zieke thuis of om telefonisch contact op te nemen. Je kunt dan nog een keer je verhaal doen en uiteindelijk zal ook de arboarts een diagnose stellen. Eventueel kun je ervoor kiezen om de arboarts toestemming te geven om medische gegevens op te vragen bij de huisarts.  Is er sprake van langdurige ziekte? Dan is het belangrijk om het advies van de arboarts op te volgen. Hij maakt voor jou een plan om te herstellen en te re-integreren op je werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.