Wat is hallux valgus? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat is hallux valgus?

Wist je dat een hallux valgus een van de meest voorkomende voetaandoeningen is, maar wat is dit nou precies? En wat kan je eraan doen? Lees snel verder als je hier meer over wilt leren, want in dit artikel delen we alles wat je moet weten over hallux valgus. 

Wat is een hallux valgus?

Bij een hallux valgus heb je last van een teen die (een beetje) scheef staat. De woorden zeggen het al een beetje, want hallux kan je vertalen als teen en valgus is een soort misvorming. Je krijg een scheve grote teen doordat deze anders groeit en hierdoor ontstaat er een knobbel die pijn kan doen.

Welke klachten en symptomen heb je bij een hallux valgus?

Een hallux valgus kan voor de onderstaande klachten zorgen, al is het goed om op te merken dat je hier ook last van kan hebben zonder dat dit tot echte klachten leidt.

 • Een hallux valgus zorgt vaak voor een pijnlijke knobbel bij de grote teen. Deze ziet er soms rood uit en kan warm aanvoelen.
 • Een hallux valgus kan het lopen pijnlijk maken.
 • De pijn zit vaak vooral bij de grote teen, maar het kan er ook voor zorgen dat de hele voet pijnlijk gaat aanvoelen.
 • Een hallux valgus kan daarnaast ook andere tenen “lastig vallen”. Zo kan de grote teen tegen de tweede teen gaan aanduwen, of er zelfs overheen gaan liggen. De tweede teen kan hierdoor ook krom komen te staan, maar in het ergste geval kan deze ook uit de kom raken.
 • Een hallux valgus kan tevens leiden tot meer eeltplekken. Die vind je dan doorgaans onder de voorvoet en de grote teen.

Wie krijgt een hallux valgus?

Uit onderzoek is gebleken dat een hallux valgus vaker voorkomt bij:

 • Vrouwen
 • Ouderen
 • Mensen met ouders die hallux valgus hebben
 • Mensen met een voetafwijking. Dan heb je er vaak al op jonge leeftijd last van.
 • Mensen met een korte achillespees
 • Mensen met platvoeten

Hier kan je helaas weinig aan doen, maar het schijnt dat hallux valgus ook vaker voorkomt bij mensen die vaak te platte en te smalle schoenen dragen. En daarnaast zou het dragen van hoge hakken ook een boosdoener zijn. Dit zou ook verklaren waarom vrouwen vaker hallux valgus hebben dan mannen.

Wat kan je doen als je hallux valgus hebt?

Het is dus vaak niet bepaald een pretje als je hallux valgus hebt, maar wat kan je dan nog doen om de klachten zo klein mogelijk te houden? Het belangrijkste is dat je de juiste schoenen voor hallux valgus kiest. Lees deze blog van Wolkyshop om meer te lezen over het vinden van passend schoeisel bij hallux valgus. Houd bij het kiezen van schoeisel met het volgende rekening:

 • Draag schoenen die goed passen bij de voet. Bij voeten met hallux valgus is het dus belangrijk dat je schoenen draagt met een brede en ronde neus. Zo krijgen je tenen genoeg ruimte.
 • Draag schoenen zonder (hoge) hakken.
 • Draag schoenen met stevige zolen. Hierbij kan je ook gebruik maken van inlegzooltjes.

Wolky heeft een collectie schoenen speciaal voor mensen met hallux valgus. Deze schoenen bieden extra ruimte bij de grote teen. Zo zorgen deze schoenen ervoor dat je direct verlossing van knellingen hebt én voorkomen ze ook erger. Twee vliegen in een klap dus. Bekijk een overzicht van alle hallux valgus schoenen van Wolky hier.

Bij hallux valgus kan je ook andere oplossingen overwegen. Zo kan je ook gebruik maken van een spalkje die de teen recht probeert te trekken. Daarnaast is een operatie tegen hallux valgus ook mogelijk.

Bekijk ook:
Wat is een MILF nou eigenlijk?

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.