The Office Jungle - klimmend aan het werk 12
Saved Read later
Deel dit bericht

The Office Jungle – klimmend aan het werk

Dat we te weinig bewegen, is al veel langer bekend. Maar daar kan wat aan gedaan worden volgens ontwerper Ingmar Nieuweboer. Hij kwam met ‘the Office jungle’. En ja, hij deed inspiratie op in de Apenheul.

Parkeerplaats voor je lichaam

Van 19 tot en met 27 oktober kun je zijn uitvinding bewonderen in het Klokgebouw in Eindhoven. Een kantoor dat eigenlijk meer op een oerwoud lijkt dan op een kantoor, maar waar je toch verrassend effectief kunt werken. Nieuweboer zegt dat een kantoor eigenlijk net een parkeerplaats is voor ons lichaam. Alleen wordt bij een lichaam de ‘motor’ niet uitgezet, ook niet wanneer je eigenlijk ‘stilstaat’. De Office jungle is voorlopig een concept, maar wie weet is deze vorm van kantoor over enkele jaren heel normaal.

Mensen zijn eigenlijk net apen

Nieuweboer richtte zich uiteindelijk op office vitality. Daarbij draait eigenlijk alles om voldoende beweging op het werk. De ontwerper bracht een bezoekje aan de Apenheul om daar inspiratie op te doen. En waarom zou je daar niet naartoe gaan, als mensen uiteindelijk afstammen van apen? Hij observeerde de leefomgeving en beweegritmes van de bonobo’s en de orang-oetans. Hoewel ze veel luierden, waren ze af en toe ook flink aan het klimmen. En dat is precies waar Nieuweboer de kantoormens ook wil krijgen.

Bekijk ook:
10 leuke weetjes over ons brein

Meer uitdaging op kantoor

Nieuweboer is ervan overtuigd dat je als kantoormens uiteindelijk meer uitdaging wilt op kantoor. Klimtoestellen zijn volgens hem de perfecte oplossing. Zitten gaat je uiteindelijk vervelen en dan heb je behoefte aan meer beweging. Dus wanneer je een kantoor binnenloopt met een klimtoestel, dan betekent dat tegenwoordig niet meer dat er een kat in het bedrijf rondloopt, maar dat het personeel meer uitdaging nodig heeft. Daar ligt een uitdaging voor werkgevers!

Telepatisch aan het werk

De ontwerper geeft aan dat tafels en stoelen in zijn toekomst eigenlijk niet eens meer nodig zijn. Elon Musk, de ondernemer die bekend werd door Tesla, is in samenwerking met NeuraLink bezig met de ontwikkeling van een hersenimplantaat. Dat betekent dat we binnen een tijdsbestek van een aantal jaar wellicht via telepathie kunnen werken. Dus gaan we klimmend door onze ‘Office jungle’, terwijl onze gedachten uiteindelijk het werk doen. Onze hersens communiceren met de computers en wij zitten niet langer meer achter het bureau voor het standaard typewerk.

Bekijk ook:
AI en Auteursrecht: efficiëntie en uitdagingen in het digitale tijdperk

Wat betekent dat nu?

In principe heeft Nieuweboer de Office jungle niet eens ontworpen om mensen zich er bewust van te maken hoe weinig ze bewegen. Hij wil hen juist laten bewegen zonder dat ze dat zelf daadwerkelijk door hebben. En daarom gaat het om een dynamische klimconstructie, die opgehangen wordt aan trekveren. Zo beweegt de hele ondergrond wanneer je erop gaat staan. Jouw spieren vangen deze bewegingen weer op, maar daar ben je jezelf amper van bewust. Alles draait voorlopig om een natuurlijke aantrekkingskracht en om meer plezier op de werkvloer.

En die telepathie van Elon Musk? Die is voorlopig nog ver weg.

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.