in

Nieuwe economische crisis op komst door corona virus

KRITSADEE SONSEEDA© / 123rf.com

Sinds afgelopen maandag ligt de economie gedeeltelijk stil door de verspreiding van het corona virus. Kunnen we ons nu opmaken opmaken voor een nieuwe economische crisis? Volgens diverse economen waarschijnlijk wel. Toch doet het kabinet er alles aan om de schade te beperken.

Stroomversnelling

Begin deze maand waren de economische voorspellingen van het kabinet nog aardig positief. Een groei van 1,4 procent werd er voor 2020 voorspeld door het Centraal Planbureau (CPB). Toen ging de Europese verspreiding van het corona virus in een stroomversnelling, een nieuwe berekening wees nog steeds uit van een groei van 0,9 procent. In dat scenario zou het virus Nederland wel moeten overslaan, helaas is dat nu niet het geval.

Schade beperken

Nu de Nederlandse horecabedrijven dicht moeten blijven, mensen de deur weinig uitgaan, veel zzp’ers zonder opdrachten zitten en de beurzen in het rood staan gaat de economie in een rap tempo achteruit. Volgens economen mogen we ons dus klaar maken voor een nieuwe economische crisis.

De Nederlandse regering heeft diverse maatregelen aangekondigd om de schade te beperken. Zo is er een noodpakket beschikbaar gesteld voor ondernemers en zzp’ers die inkomsten mislopen door het coronavirus. Voor personeel dat tijdelijk zonder werk zit is er de deeltijd WW, deze regeling zorgt ervoor dat het loon gedeeltelijk wordt uitbetaald door het UWV.

Ook de Europese Centrale Bank (ECB) neemt maatregelen. Zo kunnen banken tegen een lage rente geld lenen van de centrale bank waarmee ze bedrijven een goedkope lening kunnen aanbieden.

Voor de economie zijn het dus spannende tijden. Wat denk jij, is er een nieuwe economische crisis op komst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.