Hoe richt je je thuiskantoor ergonomisch in? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoe richt je je thuiskantoor ergonomisch in?

Heb je van je werkgever goedkeuring gekregen om vanuit huis te werken? Of werk je als zelfstandig ondernemer vanuit je huis? In beide gevallen is het belangrijk dat je een goed thuiskantoor creëert. Dit doe je onder meer door je thuiskantoor ergonomisch in te richten.

De definitie van ergonomisch is ‘de wetenschappelijke studie van de mens in relatie tot zijn omgeving’. Concreet betekent dit dat je je werkomgeving aan moet passen, zodat je zo efficiënt en duurzaam mogelijk kunt werken. Deze term is met name van toepassing op zittende beroepen, waarbij je de meeste tijd achter een beeldscherm doorbrengt.

Breng ook jij de meeste tijd achter een beeldscherm door? Dan is het verstandig om onderstaande tips op te volgen. Met deze tips richt je je thuiskantoor op een ergonomische manier in.

Investeer in een goed bureau & bijpassende bureaustoel

Het beste dat je kunt doen, is een verstelbaar bureau kopen. Door het bureau in hoogte te verstellen, ben je te allen tijde in staat om de juiste zithouding aan te nemen. Wil je het helemaal goed doen? Dan kies je voor een zit sta bureau. Aan zo’n bureau kun je zowel zittend als staand plaatsnemen.

Niet alleen je bureau moet ergonomisch zijn, maar ook je bureaustoel. Een ergonomische bureaustoel voldoet aan een paar eisen:

  • De bureaustoel geeft de juiste ondersteuning aan je rug. Dit stelt je nog beter in staat om de juiste zithouding aan te nemen.
  • De bureaustoel is in hoogte te verstellen. Je kunt hierdoor je zithoogte perfect afstemmen op de hoogte van je bureaustoel. Dit is een absolute vereiste voor in een ergonomisch thuiskantoor.
  • De bureaustoel moet de juiste ondersteuning aan je armen bieden. Niet alleen je rug moet op de juiste manier ondersteund worden, maar ook je armen. Kies daarom voor een bureaustoel waarvan je de armleuningen kunt verstellen.
Bekijk ook:
AI en Auteursrecht: efficiëntie en uitdagingen in het digitale tijdperk

Investeer in goede randapparatuur

Breng je veel tijd achter je computer door? Dan is het belangrijk om in goede randapparatuur te investeren. Een goed voorbeeld hiervan is een verticale muis. Je hand en pols zitten bij een verticale muis in de optimale houding, waardoor je minder last van je gewrichten krijgt.

Een ander goed voorbeeld is een monitor verhoger. Door zo’n verhoger zet je de monitor op de juiste hoogte, waardoor je nek de juiste houding heeft. Hiermee voorkom je pijn in je nek, hoofd, schouders en rug.

Ook is het verstandig om in een ergonomisch toetsenbord te investeren. Een ergonomisch toetsenbord heeft een bijzondere bolling, waardoor je polsen op de juiste manier op het toetsenbord rusten. Dit komt de algehele ergonomie alleen maar ten goede. Dergelijke randapparatuur koop je snel en eenvoudig bij Ergowerken.

Zorg voor voldoende verlichting

Het is ook belangrijk om voor voldoende verlichting in je thuiskantoor te kiezen. Het gaat hierbij idealiter om daglicht. Daglicht houdt het brein scherp, zorg voor meer concentratie en draagt bij aan je gemoedstoestand. Zeker als je lange dagen maakt, is het belangrijk om voor voldoende verlichting in je thuiskantoor te zorgen.

Bekijk ook:
Kantoortrends 2024: Flexibel, Duurzaam en Smart

Pas je werkritme aan

Heb je je thuiskantoor ergonomisch ingericht? Dan ben je er nog niet helemaal. De afsluitende tip is dat je ook je werkritme aan moet passen. Dat wil het volgende zeggen:

  • Neem met enige regelmaat pauze. Blijf op dat moment niet op je bureaustoel zitten, maar kom juist in beweging. Je lichaam is eigenlijk niet gebouwd om de hele dag te zitten.
  • Let goed op je zithouding. Het is goed mogelijk dat je na enige tijd iets onderuit gezakt gaat zitten. Voorkom dit, aangezien dit van grote invloed op je lichaam is.
1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.