Door de hoge inflatie leveren veel mensen dit jaar in op koopkracht 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Door de hoge inflatie leveren veel mensen dit jaar in op koopkracht

De inflatie loopt op, maar de lonen vooralsnog niet evenredig. Daarom gaan veel mensen in 2022 waarschijnlijk inleveren als het gaat om koopkracht. Het Nibud berekende onlangs nog dat maandelijks haast alle huishoudens in ons land er enkele tientjes tot wel meer dan honderd euro op achteruit gaan. Hierdoor zal er waarschijnlijk meer van het spaargeld opgenomen gaan worden. Maar wat als er dan opeens een duur huishoudelijk apparaat vervangen moet worden? Heb je niet voldoende spaargeld, dan kun je hier ook een lening voor afsluiten. Belangrijk is echter wel dat dit verantwoord gebeurt. Daarover lees je hieronder alles.

Je eigen verantwoordelijkheid als je snel geld wil lenen…

De huidige maatschappij draait om consumptie. Bedrijven proberen op allerlei manieren mensen aan te sporen hun producten of diensten af te nemen. Om dit voor elkaar te krijgen wordt een heel scala aan marketingtrucjes toegepast. Deze doorziet zeker niet iedereen. Wil je voorkomen dat je er toch intrapt? Denk dan altijd goed na over een aankoop. Vooral als je er geld voor moet lenen. Denk over dit laatste niet te lichtzinnig. En doe een aankoop alleen als er echt sprake is van een unieke kans, of de aankoop echt noodzakelijk is.

Bekijk ook:
Trendsetters in marketing: hoe blijf je relevant?

Snel geld lenen geeft je mogelijk net op het goede moment wat extra financiële ruimte. Maar het is niet geheel zonder risico. Snel geld op je rekening hebben geeft immers ook de mogelijkheid het snel uit te geven. Hierdoor kun je te weinig oog hebben voor de langdurige financiële overeenkomst die je aangaat. Kun je de lening in de toekomst niet meer betalen? Dan loopt de schuld alleen maar op. Kijk daarom bij een leningaanvraag met een realistische blik naar je financiën, zowel nu als in de toekomst. Let er daarnaast op dat je je goed kunt oriënteren en laat informeren. Door te snel te beslissen kom je uiteindelijk vast te zitten aan iets dat eigenlijk toch niet bevalt. Je zit echter ook nog langere tijd vast aan de afbetaling ervan.

… en die van kredietverstrekkers

Het is een menselijk trekje dat we dingen te positief inschatten. Daarnaast willen we zaken nog wel in eens in ons eigen voordeel beslissen. Om te voorkomen dat we lening aangaan die niet verantwoord zijn, kijken geldverstrekkers ook naar wat een verantwoorde lening is. Niet alleen omdat ze anders (te)veel risico op wanbetaling lopen, maar ook omdat het wettelijk verplicht is.

Bekijk ook:
Alles over het vinden van een goede bureaustoel en een goede afstelling

Volgens de WFT (Wet op het Financieel Toezicht) moeten kredietverstrekkers beoordelen of een lening verantwoord is, en je informeren welke lening het best bij je situatie past. De aanvraag van een lening dient volgende wettelijke normen beoordeeld te worden. Zoek je online op ‘snel geld lenen’, dan kom je hoogstwaarschijnlijk diverse aanbieders tegen die beloven dat je binnen 24 uur over het geld beschikt. Binnen deze tijd kunnen echter nooit de opgestelde processen van de WFT doorlopen worden. Kies daarom nooit voor een zogenaamd flitskrediet. Wil je snel bij een betrouwbare partij geld lenen, dan kost dat toch minimaal twee werkdagen. Dat is overigens al een behoorlijke tijdswinst ten opzichte van vroeger, omdat tegenwoordig de gehele aanvraag online afgehandeld kan worden.

Lenen kan op een gegeven moment een aantrekkelijk optie lijken. Zeker met de huidige lage rentestand. Onthoud echter dat geld lenen, geld kost. Zowel aflossing als rente zul je terug moeten betalen.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.