De beste tips voor het verduurzamen van je webshop 12
Saved Read later
Deel dit bericht

De beste tips voor het verduurzamen van je webshop

Het runnen van een eigen webshop is spannend, is leuk en biedt veel kansen. Via het internet kun je immers een miljoenenpubliek bereiken; een flinke groei behoort hierdoor tot een reële mogelijkheid. Als je eenmaal met je webshop gaat groeien, loop je al snel tegen de nodige uitdagingen aan.

Merk je op dit moment bijvoorbeeld dat je nog niet echt aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen doet? Dan is het de hoogste tijd om je webshop te verduurzamen. Voor het verduurzamen van je webshop vind je hieronder enkele handige tips.

Tip 1: biedt duurzame producten aan

In de basis is het belangrijkste advies om duurzame producten aan te bieden. Kies voor producten die op een duurzame manier gemaakt worden. Kies voor producten die eventueel gerecycled kunnen worden. En kies voor producten die geen schade aan het milieu aanrichten. Door hier in beginsel op te letten, voorkom je dat de niet-duurzame producten via je webshop aanbiedt.

Tip 2: probeer de ‘ecologische voetprint’ te verkleinen

Meer en meer burgers en bedrijven houden zich bezig met hun ecologische voetprint. Als iedereen zijn/haar voetprint zou kunnen verkleinen, zou dit van gigantische invloed op onze aardbol zijn. Jij, als webshopeigenaar, kan prima het juiste voorbeeld geven.

Bekijk ook:
Unieke verzendverpakkingen: Dit zijn de nieuwste trends voor webshops in 2024

Dit doe je bijvoorbeeld door allerlei duurzame bewuste keuzes te maken. Kijk bijvoorbeeld eens naar de apparatuur die je voor je webshop nodig hebt. Is het echt noodzakelijk dat deze apparatuur de hele dag aan staat? Of kun je op dit gebied al de nodige energie besparen? Hoe klein de besparing ook is, is het advies om de veranderingen door te voeren. Veel kleine besparingen vormen immers tezamen alsnog een grote besparing.

Tip 3: kijk naar het verduurzamen van je bedrijfspand

Als je een groeiende webshop hebt, is de kans groot dat je uit gaat wijken naar een bedrijfspand. Mocht dat het geval zijn, doe je er verstandig aan om je bedrijfspand zo goed mogelijk te verduurzamen.

Dit doe je onder meer door zonnepanelen op het dak te leggen. Binnen een paar jaar heb je deze investering terugverdiend, waarbij je ook nog met fiscale voordelen geniet. De energie die de zonnepanelen opwekken, kun je bovendien voor bijvoorbeeld de fabricatie van je producten gebruiken.

Tip 4: kijk kritisch naar je verpakkingsmaterialen

Op welke manier verpak je op dit moment je producten? Grote kans dat je hier veel te veel karton, plastic en/of papier voor gebruikt. Om deze hoeveelheid verpakking terug te draaien, kun je eens kijken bij een goede verpakkingsmateriaal webshop. Doe inspiratie op en bestel eventueel direct duurzame verpakkingsmaterialen.

Bekijk ook:
Zo krijg jij de perfecte respons op je direct mailing campagne!

Deze tip is eigenlijk in twee tips op te delen:

  • Ga bewust om met je verpakkingsmateriaal. Denk goed na of het echt noodzakelijk is om twee doosjes te gebruiken voor een relatief eenvoudig product.
  • Gebruik alleen duurzaam verpakkingsmateriaal. Dit is bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal dat volledig gerecycled of hergebruikt kan worden.

Tip 5: kies voor groene hosting

Om je website draaiende te houden, heb je een goede webhosting nodig. Wist je dat je hierbij tegenwoordig ook voor groene hosting kunt kiezen? Dit is hosting die op een energiezuinige manier werkt, waardoor je de nodige energie bespaart. Dit komt uiteraard het milieu alleen maar ten goede.

Tip 6: kijk kritisch naar de logistiek

Op welke manier verzend je op dit moment de bestellingen? Ga goed na of dit wel op een duurzame manier gaat. Let hierbij niet alleen op de verzender zelf, maar ook op de hoeveelheid retourneringen die je krijgt. Probeer op één of andere manier de hoeveelheid retourneringen terug te dringen. Dat scheelt niet alleen een hoop werk, maar hiermee doe je ook onze aardbol een plezier.

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.