5 tips voor een beter personeelsrooster 14
Saved Read later
Deel dit bericht

5 tips voor een beter personeelsrooster

Houd jij je binnen jouw bedrijf dagelijks bezig met het personeelsrooster? Kun jij wel wat handige tips gebruiken om het proces rondom personeelsplanning te verbeteren? Lees dan hieronder hoe je slimmer, sneller en efficiënter kunt plannen!

Tip 1. Maak gebruik van personeelsrooster software

Plan jij het personeel van jouw bedrijf nog in Excel? Moet bij wijzigingen alles handmatig worden aangepast? Dit kost veel tijd en is bovendien erg foutgevoelig. Ook het personeelsrooster communiceren naar je medewerkers is bewerkelijk, vooral wanneer er na het rondsturen van het rooster nog wijzigingen worden doorgevoerd. Er kan verwarring ontstaan over wat de meest recente versie van het rooster is en daardoor kan het voorkomen dat medewerkers niet op de juiste dag of tijd op hun werk verschijnen.

Daar is een mooie oplossing voor: personeelsrooster software! Hiermee kun je makkelijk en efficiënter je medewerkers inplannen én het rooster gemakkelijk en realtime inzichtelijk maken voor je medewerkers. Heeft jouw bedrijf een complexere planning? Dan is het softwarepakket Checks dé oplossing!

Tip 2. Vul zoveel mogelijk gegevens van tevoren in

Een goed begin is het halve werk. Het is dan ook aan te raden om, als je aan de slag gaat met een planningstool, zoveel mogelijk gegevens van tevoren in te vullen. Dit maakt het makkelijker om een goede en efficiënte planning te maken. Denk hierbij aan gegevens over je medewerkers, maar ook aan taken, diensten, werkplekken en locaties. Het is ook handig om de competenties, contracturen, vakanties, afspraken etc. in te voeren.

Bekijk ook:
Een eigen McDonald's beginnen? Dit zijn de cijfers en belangrijkste regels

Je kunt ook de medewerkersgegevens automatisch laten koppelen aan de planningstool. Alle wijzigingen in de gegevens van medewerkers komen dan automatisch ook in de software terecht. Wel zo handig!

Tip 3. Diensten ruilen via planningssoftware

Als medewerkers het gevoel hebben dat ze invloed hebben op het personeelsrooster en diensten kunnen ruilen, dan leidt dit over het algemeen tot een hogere werknemerstevredenheid. Daarom is het belangrijk dat medewerkers de mogelijkheid hebben om diensten te ruilen of extra diensten aan te vragen.  

Het ruilen van diensten is lastig en arbeidsintensief als je met Excel roosters maakt. Je moet dan immers je medewerkers telefonisch, via mail of persoonlijk benaderen. Met een planningstool kun je echter heel gemakkelijk diensten ruilen en aanbieden. Ook is het met een planningstool makkelijk om medewerkers de mogelijkheid te bieden om in te tekenen op openstaande diensten. Medewerkers ontvangen hier automatisch notificaties van. Hierdoor hoeft er niet meer onnodig heen en weer gebeld of gemaild te worden. Dit scheelt een hoop tijd en energie!

Bekijk ook:
Marketingbudgetten 2023: 9,1% van de bedrijfsomzet

Tip 4. Wet- en regelgeving op orde

Het is belangrijk dat de meest recente regelgeving omtrent CAO, arbeidstijdenwet, arbeidstijdenbesluit en onregelmatigheidstoeslagen wordt gehanteerd in de personeelsroosters. Indien je de roosters maakt met Excel dan is het een behoorlijke kluif om dit goed bij te houden. Als je een planningstool gebruikt dan houdt het softwarepakket automatisch rekening met de meest recente regelgeving. Je ontvangt dan meldingen als de wet- en regelgeving wordt overtreden. Wel zo prettig!

Tip 5. Communiceer je personeelsrooster via een App

Een belangrijk onderdeel van personeelsroosters is uiteraard het communiceren van de roosters aan de medewerkers. Indien je de planning maakt in Excel is dit veel handwerk. Met een planningstool kunnen je medewerkers realtime de roosters bekijken via een webtool of via een App op hun telefoon. Op deze manier hebben medewerkers altijd de laatste versie van het rooster bij de hand.

803

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.