carbidschieten verboden

Carbidschieten toch verboden in bepaalde gemeenten

0 Shares

Door het vuurwerkverbod is carbidschieten in populariteit gestegen, maar sommige gemeenten willen dit nu ook gaan verbieden. Bij carbidschieten zouden ook slachtoffers vallen, al helemaal wanneer dit geprobeerd wordt zonder ook maar enige ervaring te hebben. Afgelopen jaarwisseling kwam 9 procent van alle letsels door het legaal gebruik van carbid.

Carbidschieten verboden

Dordrecht, Lisse, Hillegom, Noordwijk, Teylingen en Groningen willen carbidschieten verbieden in de gemeentelijke regelgeving. De traditie van het carbidschieten is in veel gemeenten nog niet bekend, en het is dan ook niet gewenst dat het nu als alternatief gebruikt wordt voor vuurwerk.

Gemeenten waar carbidschieten al een bekend beeld is hebben hiervoor ook regels in de APV. Zo zou carbidschieten alleen tussen 31 december 10:00 en 1 januari 02:00 mogen. Daarnaast zijn er ook afspraken over waar het carbidschieten plaats mag vinden. Het is nu de uitdaging om de corona maatregelen en de traditie van carbidschieten te combineren. Carbidschieten leidt vaak tot groepsvorming, en dat is juist wat we dit jaar willen voorkomen.

Boete of celstraf

Zonder vergunning wordt carbidschieten gewoon gezien als het tot ontploffing brengen van stoffen. Hier staat normaal gesproken een gevangenisstraf op, maar dat is voor de politie in de handhaving moeilijk toe te passen tijdens een jaarwisseling. Er wordt door de veiligheidsregio’s daarom gekeken op welke manier politieagenten boetes kunnen uitdelen.

Carbidschieten organiseren

Voordat je beslist om te gaan carbidschieten tijdens de jaarwisseling, is het belangrijk om na te kijken wat er precies in de APV vermeld staat van jouw gemeente. Het kan zijn dat je hier een vergunning voor nodig hebt, of dat er bepaalde aangewezen plekken hiervoor zijn. Als er niets in de APV vermeld staat dan gelden de regels uit het strafrecht. Dit betekent dat carbidschieten niet mag in jouw gemeente.

Hoe werkt carbidschieten?

De kunst van carbidschieten is iets heel anders dan het gebruik van vuurwerk. Bij carbidschieten wordt calciumcarbide in een melkbus, verfbus of aangepaste gasfles gelegd. Vervolgens wordt het enigszins natgemaakt met speeksel of water en wordt de bus afgesloten met het deksel of een bal. Vervolgens wordt het mengsel ontstoken door een klein zundgat, of met een bougie, en ontploft het met een harde knal waarbij de deksel of bal uit de bus schiet en tientallen meters verderop terecht kan komen.

 

Bekijk ook:

One Comment

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

42
NIEUWS
POLLS
QUIZZEN
TOPLIJSTJES

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.