Hoe werkt een led lamp? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoe werkt een led lamp?

De led lamp is tegenwoordig een volwaardige vervanger van de traditionele of halogeenlamp met gloeidraad. Hoewel vaak gedacht wordt dat de traditionele lamp een sfeervoller type licht verspreid is dat achterhaald. Er zijn veel kleuren led verlichting zodat je zelf kunt bepalen welke kleur licht je waar wilt toepassen. Led lampen zijn verder tot wel negentig procent zuiniger in gebruik en geven verhoudingsgewijs veel meer licht. Een led lamp is een win-win situatie op alle gebied.

Wat is led?

In tegenstelling tot de traditionele lamp met gloeidraad wordt in een led lamp licht opgewekt door een diode, een minuscuul elektrisch deeltje dat heel veel licht uitstraalt. Doordat er maar weinig elektriciteit nodig is voor een grote lichtopbrengst is de led lamp gelijk een heel stuk zuiniger in gebruik. Daarnaast gaat zo'n diode vele malen langer mee dan een gloeidraad, wel tot 30.000 uur.

Eigenschappen van led verlichting

Net als bij de traditionele gloeilamp of halogeenlamp zijn er verschillende sterktes. Watt betekend elektriciteitsverbruik, Lumen betekent lichtsterkte. Zo kun je een lamp van vijfentwintig Watt vergelijken met twee- tot vierhonderd lumen. Globaal gezegd verlicht je met tweehonderd lumen een schemerlamp en met achthonderd lumen een hele kamer.

Bekijk ook:
Vloerrobots: De slimme manier voor moeiteloos onderhoud

Een ander groot in verschil is de lichthoek. Een gewone gloeilamp verspreid rondom licht, terwijl een led spot een gerichte hoek verlicht. Je kunt per spot de verlichtingshoek kiezen. Deze verlichtingshoek wordt aangegeven in graden. Een kleine lichthoek is vergelijkbaar met spotverlichting. De meest gangbare led lampen hebben een lichthoek variërend tussen de vierentwintig en veertig graden. Zo heb je goed geconcentreerd maar toch ruim licht. Wil je bijvoorbeeld een keukenblad gelijkmatig verlichten, pas dan meerdere led spots toe. Hangt verlichting hoog, dan is de verspreiding ook groter want de afstand tussen lamp en het te belichten object is groter. De lichtintensiteit neemt daardoor af, wat betekend dat je voor een hogere lumen moet kiezen.

De kleur van het licht wordt aangegeven met de letter K van Kelvin. Hoe lager het getal, hoe warmer de kleur van het licht. Waardes onder drieduizend K. zijn geschikt voor verlichting in een woonkamer, terwijl een kantoor vanaf drieduizend K. juist beter uitgelicht wordt. Voor een bijvoorbeeld een garage of magazijn is 6000 K. praktisch. Dit staat bijna gelijk aan hard, koud daglicht.

Bekijk ook:
Investeren in warmtepompen: kosten, voordelen en subsidies uitgelicht

Gebruiksmogelijkheden

Doordat een led lamp niet warm wordt is het toepasbaar op eigenlijk alle plekken die je kunt bedenken. Inbouw- , opbouwspots, binnen, buiten, spatwaterdicht, er zijn in feite geen restricties. Door die vele toepassingen zijn er ook veel verschillende voeten. Draaifittingen worden aangegeven in E, steekfittingen zoals bijvoorbeeld bij spots krijgen een G nummer en TL buizen zijn er in allerlei maten.

Een led lamp kan de traditionele of halogeenlamp een op een vervangen. Er zijn geen speciale aanpassingen nodig. Van klassieke kaarsvormen en peertjes tot design ontwerpen, spot, strips en lichtsnoeren, al dan niet te dimmen, alles is verkrijgbaar. De kleuren variëren in K. van zacht geel naar hard blauw. Toch liever een gouden gloed dan zijn er de flamable uitvoeringen in verschillende lichtsterktes.

Een led lamp voldoet aan alle eisen, inclusief die van uw portemonnee door langere levensduur, hogere lichtopbrengst en een lagere energierekening.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.