Wat is het verschil tussen financial lease en operational lease? 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat is het verschil tussen financial lease en operational lease?

Een nieuwe auto kopen is een grote investering. Als ondernemer wil je een auto die representatief is, waardoor je in een hogere prijsklasse uit kunt komen. Aan de andere kant wil je dat deze aankoop niet teveel op je balans drukt. Om toch het voordeel van een nieuwe en representatieve auto te hebben, zonder de kosten ineens te moeten dragen, kun je kiezen voor leasen in plaats van kopen. In dat geval heb je de keuze tussen financial lease en operational lease.

Wat is financial lease?

Een auto kopen via financial lease betekent dat je in ieder geval direct economisch eigenaar van de auto bent. De betaling van de aanschafwaarde vindt echter niet ineens plaats, maar in termijnen. Nadat de aflossingen binnen de afgesproken termijn zijn voldaan, word je volledig eigenaar. Deze vorm van leasen wordt aangemerkt als een investering, omdat je aan het eind van de leaseperiode de auto ook daadwerkelijk en volledig in je bezit hebt. De kosten die je aan de auto hebt komen voor jouw rekening, als eigenaar. Dus zowel het onderhoud, de verzekeringspremie, als alle andere voorkomende kosten betaal je bovenop het leasebedrag.

Bekijk ook:
Theorie-examen oefenen met een online cursus: Hoe werkt het precies?

Operational lease als bedrijfsuitgave

In tegenstelling tot financial lease word je bij deze vorm bij het aangaan van de leaseovereenkomst geen economisch eigenaar. Je zou financial lease kunnen vergelijken met het kopen van een bedrijfspand, terwijl je bij operational lease eerder spreekt van huur. Na het aflopen van de leasetermijn gaat de auto weer terug naar het bedrijf waar je de auto geleased hebt. Door deze constructie is er dus geen sprake van een investering, maar van een daadwerkelijke uitgave. De kosten die je hebt bij operational lease zijn wel overzichtelijk. Zowel het onderhoud als de kosten voor de verzekering vallen onder het leasebedrag per maand. Je weet dus precies waar je aan toe bent.

Fiscale regels bij operational- en financial lease

Behalve het feit dat de aanschaf van een auto invloed heeft op de liquiditeit van je bedrijf en het leasen dat minder beïnvloedt, zijn er nog meer financiële voordelen bij een leaseconstructie. Maar ook hierbij is het verschil tussen operational- en financial lease groot. Doordat je bij financial lease eigenaar van de auto bent kun je dit ook zo op je balans opvoeren. Hierdoor profiteer je van verschillende fiscale voordelen zoals investeringsaftrek, renteaftrek en het terugvorderen van de btw. Daarnaast mag je de waarde van de auto ook afschrijven. Bij operational lease kun je geen gebruik maken van deze aftrekposten, omdat je geen economisch eigenaar bent.

Bekijk ook:
Toch geen zelfrijdende auto? Apple stelt release uit en verwachtingen bij

Welke leasevorm kies je als zelfstandig ondernemer?

Als je kiest voor operational lease dan weet je dat je geen omkijken hebt naar de praktische zaken die autorijden met zich meebrengt, zoals onderhoud en verzekeringen. Het nadeel is dat de auto niet van jou is. Bij financial lease maak je gebruik van de fiscale aftrekmogelijkheden, je rijdt een nieuwe auto en na afloop van de leasetermijn profiteer je ook nog eens van de restwaarde van de auto. Het kiezen van een leasevorm is dus van een aantal zaken afhankelijk, maar leasen is voor iedereen mogelijk. Of je nu ZZP'er bent of eigenaar van een groot bedrijf.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.