Hoe onbeperkt is onbeperkt mobiel internetten echt? 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoe onbeperkt is onbeperkt mobiel internetten echt?

Steeds meer consumenten kiezen voor een mobiel abonnement met onbeperkt internet. Maar het onbeperkte internet is niet volledig onbeperkt. Om misbruik te voorkomen, werken de meeste providers die een dergelijk abonnement aanbieden met een dagelijkse databundel. Dat betekent dat je iedere dag 10 GB data krijgt die je mag verbruiken. Verbruik je meer dan 10 GB per dag? Dan kun je je dagelijkse databundel gratis zo vaak als je wilt bijvullen. Je hoeft dan alleen maar een sms’je te sturen naar je provider of de bundel te activeren in de app van de mobiele aanbieder.

Onbeperkt internet voor mobiel

Onbeperkt internet voor mobiel is een abonnement dat door steeds meer providers wordt aangeboden. Het is voor steeds meer consumenten met een mobiele telefoon een geliefd abonnement, mede omdat steeds meer consumenten heel veel data verbruiken. Bijvoorbeeld om een film te streamen op Netflix of te luisteren naar favoriete muziek op Spotify. Deze consumenten verbruiken per dag behoorlijk wat data. Om deze reden is een onbeperkt internet abonnement voor mobiel vaak een stuk goedkoper dan het gebruik van een beperkte bundel. Het overschrijden van de maandelijkse bundel kan immers behoorlijk in de papieren lopen. Maar is onbeperkt internet voor mobiel wel echt onbeperkt?

Dagelijks bijvullen

De meeste providers beperken het gebruik van onbeperkt internet voor mobiel. Dat klinkt dubbelzinnig, maar het is bedoeld om misbruik te voorkomen. Daarom hebben de meeste providers een Fair Use Policy (FUP) opgesteld. Dit betekent dat je als consument je databundel eerlijk moet gebruiken. Om misbruik te voorkomen hebben de providers een dagelijkse bundel opgesteld. Je mag bij de meeste providers zo’n 10 GB per dag verbruiken.

Maar het is geen probleem als je meer data verbruikt. In dat geval kun je aan de hand van een functie in de app van de mobiele aanbieder de databundel nog eens verlengen. Dat is volledig kosteloos, want het is onderdeel van je abonnement. Je kunt dit bovendien zo vaak doen als je zelf wilt.

Voor- en nadelen van Unlimited data mobiel internet

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een Unlimited data mobiel abonnement. Zo heb je over het algemeen lage abonnementskosten, omdat je niet meer buiten je bundel aan het internetten bent. Je krijgt ook niet te maken met langzaam internet en wordt ook niet afgesloten bij ‘overgebruik’. Vooral als je normaal gesproken regelmatig over je bundel heen gaat, is het een goed idee om een dergelijk abonnement af te sluiten. Onderzoek uiteraard wel of dit lonend is, en past bij de kosten die je kunt dragen.

Maar dit type abonnement is alleen voor consumenten interessant die echt veel data verbruiken. Bij sommige providers kun je in combinatie met een vast internet abonnement tot wel 50 GB aan databundel verzamelen. De kans is dan groot dat je niet door de databundel heen komt en dat je dus te veel betaalt voor onbeperkt internet. Bovendien bieden ook lang niet alle providers een mobiel abonnement met onbeperkt internet aan.

Niet te gebruiken als vast internet

Verder is het goed om te onthouden dat je een mobiel abonnement met onbeperkt internet niet kunt gebruiken als vervanger van vast internet. Er zijn kastjes mee op de markt waarmee je een sim only kaart in een router kunt stoppen. Daardoor gaat het kastje werken als vervanger van vast internet. Maar om meerdere redenen kun je je mobiele abonnement niet als vervanger voor vast internet gebruiken. Ten eerste is het vaak tegen de voorwaarden van de mobiele provider. Ten tweede moet je regelmatig je databundel aanvullen als je je simkaart als vast internet gebruikt. Daardoor wordt de verbinding steeds onderbroken. Op je laptop of computer ben je namelijk zo door de 10 GB databundel per dag heen.

Daarnaast wordt het door de meeste providers gezien als misbruik. Om deze reden is het niet verstandig je onbeperkte mobiele data bundel als vast internet te gebruiken. Je hebt dus beide abonnementen nodig. Wel kun je vaak een vast internet abonnement afsluiten bij een provider die ook mobiel internet aanbiedt. Op die manier kun je profiteren van klantenkorting, of combinatievoordeel, zoals dat ook vaak wordt genoemd.

Hoe onbeperkt is onbeperkt mobiel internetten echt? 15

Onbeperkt internet alleen in Nederland

Belangrijk om te weten: het onbeperkt mobiel internet abonnement is alleen geldig in Nederland. Dat betekent dat als je op vakantie gaat naar Duitsland of verder, je geen gebruik kunt maken van je onbeperkte abonnement. Je kunt uiteraard wel gewoon internetten, maar krijgt dan te maken met een databundel. De databundel kan per provider verschillen. Zo zijn er providers met een vaste databundel van 20 GB, maar ook aanbieders die tot wel 50 GB databundel binnen de Europese Unie verstrekken. Op vakantie kun je daar over het algemeen prima mee uit de voeten. Houd er rekening mee dat als je over je databundel heen gaat, je daarvoor moet bijbetalen. De buitenlandse tarieven zijn niet bepaald laag te noemen.

Bovendien is het gebruik alleen geldig in de Europese Unie. Er zijn ook landen zoals Noorwegen of Zwitserland die wel onderdeel zijn van Europa, maar niet van de Europese Unie. Daardoor valt dit gebruik niet binnen de Europese databundel. Je betaalt daarvoor een ander tarief. Dat geldt uiteraard ook als je naar een ander land buiten Europa gaat. In zo’n geval ben je met een dagpas bij de provider vaak een stuk goedkoper uit. Een onbeperkte databundel is dus niet volledig onbeperkt.

155

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.