Zo steun je mensen met dementie in jouw omgeving 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Zo steun je mensen met dementie in jouw omgeving

Iemand in je omgeving heeft de diagnose dementie gekregen. De komende tijd zal er waarschijnlijk het één en ander veranderen. In deze blog omschrijven we zes manieren waarmee je mensen met dementie kan steunen.

Dementie is een verzamelnaam voor meer dan vijftig verschillende ziektes waarbij de verbindingen tussen je hersencellen (neuronen) verslechteren. Hierdoor gaan de cognitieve vaardigheden achteruit en ga je dingen vergeten.

Informeer familie en vrienden

Als iemand in je omgeving dementie heeft, dan is het handig om vrienden en familie hiervan op de hoogte te stellen. Dementie gaat in veel gevallen gepaard met gedragsverandering. Iemand kan zich (recente) gebeurtenissen niet meer herinneren of is soms erg afwezig. Door de ziekte uit te leggen aan familie en vrienden, weten zij wat hen te wachten staat. Ze kunnen ook eventueel hulp of steun bieden aan de mantelzorger en de persoon met dementie.

Let extra op het gevoelsleven

Mensen met dementie merken dat bepaalde dingen niet meer lukken. Dat kan heel frustrerend zijn en negatieve gevoelens opwekken. Als naaste kan je helpen door hem of haar complimenten te geven. Dit geeft de persoon met dementie een gevoel van eigenwaarde.

Naast complimenten geven, zijn leuke activiteiten ook belangrijk. Het is belangrijk om in beweging te blijven. Leuke activiteiten kunnen ook voor stressvermindering zorgen. Je vindt hier een aantal voorbeelden van activiteiten voor ouderen met dementie.

Bekijk ook:
10 leuke weetjes over ons brein

Geef duidelijke informatie

Bij dementie gaan de verbindingen in de hersenen achteruit. Dit betekent dat het denken steeds moeilijker wordt. Handelingen met meerdere stappen zijn ineens een stuk lastiger. Geef daarom duidelijke informatie aan de persoon met dementie. Dit kan je doen door een handeling in stappen uit te schrijven of om informatie visueel te maken met pictogrammen of foto's.

Iemand met dementie kan bijvoorbeeld de volgorde van kleding aandoen vergeten. Om het makkelijk te maken, kan je de kleding in de juiste volgorde op bed leggen. Zo weet de persoon met dementie precies in welke volgorde de kleding aan moet.

Zorg voor de juiste omgeving

Mensen met dementie kunnen zich het oude beter herinneren dan het nieuwe. Een huis met een ouderwetse indeling is herkenbaarder dan een nieuwe inrichting.

In een later stadium van dementie is het nodig om te kijken naar een woning waar ook zorg verleend wordt. Een voorbeeld hiervan is Martha Flora, die zich specialiseert in kleinschalig wonen met dementie. In de woonzorg is er altijd een specialist in de buurt en krijgt de persoon met dementie de begeleiding en persoonlijke aandacht die hij of zij nodig heeft. Daarnaast verlicht de woonzorg het werk van de mantelzorger, waardoor de familie wordt ontzorgd.

Kijk terug naar vroeger

Bij dementie is het langetermijngeheugen vaak beter dan het kortetermijngeheugen. Het kan daarom goed zijn om oude foto's te bekijken of oude liedjes te luisteren. Dit roept herinneringen op en kan voor een goed gesprek zorgen. Vergeet ook zeker niet te dansen op de liedjes als dit mogelijk is, zo blijf je in beweging. Oude liedjes kan je bijvoorbeeld op YouTube vinden. Hier staan ook nog veel televisieprogramma's van vroeger die voor herkenning kunnen zorgen.

Bekijk ook:
Groene thee: 5 goede redenen om er je dag mee te beginnen

Zet de juiste dementiezorg in

In de beginstadia van dementie hoeft zorg nog niet aan de orde te zijn. De persoon met dementie kan vaak nog veel zelf, waardoor hij of zij nog thuis kan wonen. In het laatste stadium van dementie is intensieve zorg nodig. Het kiezen van de juiste dementiezorg is heel belangrijk. Je wil dat jouw naaste de allerbeste beste zorg krijgt. Martha Flora focust zich op dementiezorg, waarbij kleinschalig wonen wordt gecombineerd met veel persoonlijke aandacht.

Dit waren een aantal manieren waarmee je mensen met dementie kan steunen. Als iemand in je omgeving dementie heeft, dan kan dat heftige gevoelens bij je oproepen. Misschien probeer je jezelf groot te houden tegenover de persoon met dementie, maar daar zijn mensen met dementie heel gevoelig voor. Het kan fijn zijn om met iemand te praten over de situatie. Bijvoorbeeld met een vriend, familielid, coach of andere professional. Zij kunnen je helpen en ondersteunen.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.