Elektrisch vervoer steeds breder gedragen in Nederland 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Elektrisch vervoer steeds breder gedragen in Nederland

Elektrisch rijden wint nog steeds aan populariteit. De technologie zit in een sneltreinvaart, waardoor de actieradius van elektrische auto’s beter wordt en de de aankoopprijs lager. Dit zorgt ervoor dat steeds meer bezwaren verdwijnen. Volgens de ANWB zegt een ruime meerderheid van de Nederlanders dan ook in de toekomst een elektrische auto te overwegen.

Voordelen van elektrisch rijden

Er zijn verschillende redenen waarom elektrisch rijden aan populariteit wint. Om te beginnen is elektrisch rijden beter voor het milieu. Als je de levensduur van een elektrische auto vergelijkt met die van een brandstofauto, dan wordt met de elektrische auto het milieu een stuk minder belast. Daarnaast worden elektrische voertuigen steeds beter. Zo kun je langer met de auto’s rijden. Hierdoor is het precies uitstippelen van je route, om van laadpaal naar laadpaal te rijden, verleden tijd geworden. Ook komen er steeds nieuwe elektrische auto’s op de markt, waardoor de keuze groter wordt. Waar voorheen de keuze beperkt was tot een aantal sportieve elektrische wagens, heb je tegenwoordig zelfs de zogenaamde boodschappenautootjes in elektrische varianten. Daarnaast zijn er nog de premies, vrijstellingen en fiscale voordelen die het elektrisch rijden aantrekkelijk maken.

Bekijk ook:
Zien: Dit is het mooiste vliegveld ter wereld

Elektrische scooters

Niet alleen elektrische auto’s worden steeds populairder, ook met de elektrische scooters gaat het goed. Er rijden inmiddels ongeveer 63.000 elektrische scooters rond in Nederland. Dat is 5 procent van het totale aantal scooters, het dubbele percentage ten opzichte van het einde van 2015. In Amsterdam is zelfs ruim een kwart van de verkochte scooters elektrisch. Deze toename is ook te wijde aan de technologie die de laatste jaren flink aan het verbeteren is. Een scooter op benzine rijdt gemiddeld 1 op 40, terwijl een elektrische scooter met een volle accu 80 tot 180 kilometer kan rijden. Daarnaast heb je met een elektrische scooter geen last van het geluid en de stank die bij het rijden van een scooter op benzine komt kijken. Ook is in het Klimaatakkoord opgenomen dat vanaf 2025 alle nieuwe snorfietsen elektrisch aangedreven moeten zijn. De verwachting is daarom ook dat het aantal elektrische scooters voorlopig zal blijven toenemen.

Bekijk ook:
5 verschrikkelijke feiten over vliegtuigen

Elektrisch laden

Veel mensen zijn bang dat ze met een elektrische auto niet ver kunnen rijden, maar dat is nergens voor nodig. Er zijn steeds meer elektrische auto’s waarmee je meer dan 250 kilometer op een accu kunt rijden. Ook blijven er maar nieuwe openbare laadpalen bijkomen, waardoor je niet bang hoeft te zijn om ooit stil te komen staan. In Nederland zijn er op dit moment al ruim 50.000 laadpalen, waarvan er meer dan duizend snelladers zijn. Wil je niet afhankelijk zijn van openbare laadpalen? Dan kun je ervoor kiezen een laadpaal aan huis te installeren. Het voordeel van een laadpaal thuis is dat je je auto ‘s nachts aan de lader kunt hangen, waardoor je ‘s ochtends met een volle accu vertrekt en overdag nergens naar om hoeft te kijken. Ook is het de goedkoopste manier van groen opladen via 50five elektrisch rijden, omdat je het gewone tarief betaalt dat je met je elektriciteitsleverancier hebt afgesproken.

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.