10 meest giftige paddenstoelen
Saved Read later
Deel dit bericht

Top 10 meest giftige paddenstoelen ter wereld

Eigenlijk is het wel bekend dat je voorzichtig moet zijn met het eten (en soms aanraken) van paddenstoelen. De 10 die hieronder staan, zijn degene die je echt moet laten staan.

1. Braakrussula

Deze paddenstoel ziet er vrolijk uit met een rood hoedje en heeft een heerlijke fruitige geur. Als je deze opeet, zal je daarvan niet gaan braken, zoals de naam wellicht doet veronderstellen. Je zal echter wel zeer veel tijd gaan doorbrengen op je toilet en je zeer ongelukkig voelen.

2. Parasolzwam (vaalroze)

Alle parasolzwammen zijn giftig, maar de vaalroze spant de kroon en kan je het leven kosten. Het gif amaxtoxine komt ook al vrij bij aanraking of inademing. Bij deze paddenstoel kan je beter uit de buurt blijven.

3. Inktzwam

De inktzwam ziet er niet erg aantrekkelijk uit. Mocht je deze toch binnen hebben gekregen dan is er nog weinig aan de hand. Als je echter binnen 3 dagen iets drinkt waarin alcohol zit, reageert dit met een stof in de paddenstoel en zal jij je niet prettig gaan voelen.

Bekijk ook:
De meest gevaarlijke gerechten, durf jij dit aan?

4. Panteramaniet

Een gemeen paddenstoeltje mag je rustig zeggen. Het wordt soms als een drug gebruikt met veel risico’s. Als je er een beetje te veel van binnenkrijgt, eindigt je trip in stuiptrekkingen, coma en vervolgens de dood.

5. Vliegenzwam

Bekend omdat kabouters er graag op zitten? Je kan je kinderen beter niet leren dat de vliegenzwam een grappige paddenstoel is, ondanks de vrolijke hoed, rood met witte stippen. Er zit een zwaar hallucinogeen in deze veel voorkomende zwam.

10 giftige paddenstoelen

6. Grote Kluifzwam

Een ware delicatesse noemen mensen die de zwam hebben gegeten deze paddenstoel. Tenminste, als ze het hebben overleefd. De kluifzwam zit vol met de dodelijke gif gyromitrine. Bij het drogen of koken zou dit gif onschadelijk kunnen worden, zegt men. De handel erin is vrijwel overal verboden.

7. Bundelmosklokje

Een onschuldige naam voor een echte killer. Als je dit hapje neemt, is een snelle opname in het ziekenhuis en een nieuwe lever je enige kans op overleving. Er is overigens ook een bundelzwammetje dat volkomen onschuldig is. Wellicht kan je ze beter beide laten staan.

Bekijk ook:
De 10 meest giftige slangen ter wereld

8. Giftige gordijnzwam

Zoals de naam suggereert zijn er ook gordijnzwammen die niet giftig zijn. De exemplaren met paarse, oranje en rode hoedjes zijn vaak extreem giftig. Er goed te onderscheiden van de eetbare soorten zijn ze niet. Heb je de verkeerde gegeten dan zal je 10 dagen niks merken. Daarna begeven je nieren het.

9. Gele knolamaniet

De gele knolameniet heeft een groen broertje dat je beter maar niet in handen kunt krijgen. Een gele heeft de geur van rauwe aardappelen. Het is geen goed idee om deze wel mee te nemen voor de maaltijd. Het enige verschil is dat je meer moet eten van het gele exemplaar dan van de groene om het niet te overleven.

10. Groene knolamaniet

Deze knolamaniet lijkt erg veel op een gewone weidechampignon en daar mag jij je rustig zorgen over maken, omdat de bijnaam van de groene knolamaniet ‘death angel’ is. Als jij er 30 gram of meer van binnenkrijgt, is dat een dodelijke dosis. Heel goed checken indien je weidechampignons gaat zoeken.

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.