Top 10 meest gesproken talen ter wereld 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Top 10 meest gesproken talen ter wereld

Wat zijn de meest gesproken talen ter wereld? In dit artikel geven we een overzicht. Spoiler alert: onze taal komt (verrassend genoeg) niet voor in deze top 10. 

10. Indonesisch – 199 miljoen sprekers

Misschien had je de Indonesische taal niet verwacht in deze top 10, maar Indonesisch staat toch echt op de tiende plek. Maar liefst 199 miljoen mensen spreken Indonesisch. Niet zo verrassend als je na gaat hoeveel mensen in Indonesië wonen. De voormalige Nederlandse kolonie telt namelijk bijna 268 miljoen inwoners.

Top 10 meest gesproken talen ter wereld 15

9. Portugees – 252 miljoen sprekers

In Portugal wonen “slechts” tien miljoen mensen, maar veel meer spreken de taal. Wereldwijd vind je namelijk 252 miljoen mensen die Portugees kunnen spreken. Dat heeft alles te maken met het feit dat Portugal eeuwen terug heel wat koloniën over zee had. Daardoor is Portugees tot op het heden ook de officiële taal in landen zoals Angola, Brazilië en Mozambique. Met 252 miljoen sprekers staat Portugees in de negende plek in deze top 10 van meest gesproken talen ter wereld.

Top 10 meest gesproken talen ter wereld 16

8. Russisch – 258 miljoen sprekers

Dat Rusland in de top 10 meest gesproken talen staat, komt waarschijnlijk minder als een verrassing. Rusland is zelf een van de grootste landen ter wereld en heeft ook aardig wat inwoners. In Rusland wonen er momenteel ruim 144 miljoen inwoners. Maar, in de tijden van de Sovjet Unie leefden veel meer mensen onder Russische invloedsferen. In totaal spreken er ruim 258 miljoen mensen Russisch, en daardoor staat de taal op de achtste plek in deze top 10.

Top 10 meest gesproken talen ter wereld 17

Bekijk ook:
Top 5 grootste landen ter wereld

7. Bengaals – 265 miljoen sprekers

Het Bengaals is een taal die je misschien minder bekend voor komt, maar dat betekent niet dat deze wereldwijd onbekend is. Ongeveer 265 miljoen mensen zijn het Bengaals machtig, en daardoor staat de taal op de zevende plek in deze top 10. Sprekers van Bengali zal je vooral tegenkomen in Zuid-Azië.

Top 10 meest gesproken talen ter wereld 18

6. Arabisch (standaard) – 274 miljoen sprekers

Het Arabisch kan natuurlijk niet ontbreken in de top 10 meest gesproken talen ter wereld. De taal wordt vooral gesproken in het Midden-Oosten en Afrika. In totaal telt de standaard versie van het Arabisch 274 miljoen sprekers, en hiermee staat de taal op de zesde plek in de top 10.

Top 10 meest gesproken talen ter wereld 19

5. Frans – 280 miljoen sprekers

Een taal in deze top 10 die dichter bij huis ligt is het Frans. Wereldwijd zijn er dus aardig wat mensen die Frans spreken en veel daarvan kan je vinden in Frankrijk. Het land telt namelijk zo'n 67 miljoen inwoners. In totaal tel je echter veel meer Frans sprekende mensen, en die kan je ook vinden in landen zoals Canada, België, Zwitserland en Afrika. In totaal spreken zo'n 280 miljoen mensen Frans, genoeg voor de vijfde plek in deze top 10.

frankrijk avondklok oudejaarsdag

4. Spaans – 537 miljoen sprekers

Het Spaans is een andere Europese taal die wereldwijd veel gesproken wordt. Ruim 537 miljoen mensen zijn het Spaans machtig, en daarmee staat de taal op de vierde plek in deze top 10 meest gesproken talen ter wereld.

Enigszins verrassend vind je de meeste van die sprekers niet in Spanje. Spanje heeft namelijk “maar” 47 miljoen inwoners, dus dat is slechts 10 procent van alle sprekers. Maar, ook Spanje kent een verleden van kolonialisme, waardoor veel landen overzee de taal ook zijn gaan spreken. Hierdoor spreken ze ook Spaans in grote landen zoals Mexico, Colombia, Argentinië en Peru.

Top 10 meest gesproken talen ter wereld 20

Bekijk ook:
Dit zijn de 5 kleinste landen ter wereld

3. Hindi – 637 miljoen sprekers

Hindi is een van de meest gesproken talen ter wereld. De taal kent maar liefst 637 miljoen sprekers, en daardoor staat Hindi op de derde plek in deze top 10. Hindi wordt vooral gesproken in India, waar het de officiële taal is. In India wonen er meer dan 1.35 miljard mensen, dus een verrassende uitkomst is dit niet te noemen.

Top 10 meest gesproken talen ter wereld 21

2. Mandarijn (Chinees) – 1.12 miljard sprekers

Het Mandarijn is de op één na meest gesproken taal ter wereld. De taal wordt gesproken door ruim 1.12 miljard mensen, en die vind je vooral in China. Hiermee staat het Mandarijn net op de tweede plek in deze top 10. Het Mandarijn is dus wereldwijd niet de meest gesproken taal, maar het kent echter wel de meeste moedertaalsprekers.

Top 10 meest gesproken talen ter wereld 22

1. Engels – 1.27 miljard sprekers

De meest gesproken taal ter wereld zal je weinig verrassen. Dat kan natuurlijk niks anders dan het Engels zijn. Over de hele wereld zijn er ruim 1.27 miljard mensen die Engels spreken, en daarmee staat het Engels op de eerste plek in deze top 10 meest gesproken talen ter wereld. Dat heeft natuurlijk ook (weer) alles te maken met het koloniale verleden van het Verenigd Koninkrijk, waardoor de taal overgebracht werd naar grote landen.

De meeste Engelse sprekers vind je grappig genoeg niet in het Verenigd Koninkrijk, maar in de Verenigde Staten. Daarnaast spreken ze ook ook Engels in landen zoals Australië, Canada en Nieuw-Zeeland. En er zijn tevens veel mensen die het Engels als tweede taal leren, zoals in Nederland.

Top 10 meest gesproken talen ter wereld 23

Deze top 10 is samengesteld op basis van gegevens van Ethnologue.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.