De doodstraf in Amerika: zo voeren ze de straf nog uit 12
Saved Read later
Deel dit bericht

De doodstraf in Amerika: zo voeren ze de straf nog uit

In Amerika voeren ze nog regelmatig de doodstraf uit, en dat doen ze op verschillende manieren. Best wel bizar, toch?

De doodstraf werd in Nederland officieel in 1983 afgeschaft. Daarvoor was er al ruim een eeuw niet gebruik gemaakt van de straf in ons land. Het is daarom misschien moeilijk voor te stellen dat de doodstraf nog wel bestaat in de rest van de wereld. Sterker nog, in het westerse Amerika – dat zich graag het beste land ter wereld noemt – wordt de doodstraf nog regelmatig uitgevoerd. Daarvoor gebruiken de Amerikanen de volgende methodes.

Doodstraf #1: een dodelijke injectie

De dodelijke injectie is in Amerika de meest gebruikte methode om de doodstraf uit te voeren. De straf mag nog in ruim 32 Amerikaanse staten worden gebruikt. En sinds 1976 zijn er maar liefst 1352 veroordeelden op deze manier geëxecuteerd. Ongeveer 90 procent van alle Amerikaanse veroordeelden wordt op deze manier om het leven gebracht.

De naam dodelijke injectie geeft eigenlijk een verkeerd beeld over de methode. Bij deze vorm van de doodstraf kan je namelijk beter spreken van een dodelijk infuus. Via het infuus worden verschillende middelen in het lichaam gespoten, waaronder een middel dat de spieren verlamd en het hart vergiftigd.

Bekijk ook:
In deze landen bestaat de doodstraf nog

Doodstraf #2: elektrocutie

Eigenlijk te bizar voor woorden, maar het is in Amerika gewoon nog mogelijk om op de elektrische stoel te belanden. Er zijn namelijk nog negen Amerikaanse staten, vooral in het zuiden van het land, waarbij de elektrische stoel nog wordt gebruikt.

Sinds 1976 zijn er maar liefst 163 veroordeelden op deze manier geëxecuteerd. De meeste Amerikaanse staten geven tegenwoordig echter wel de voorkeur aan de dodelijke injectie, maar dat betekent niet dat de elektrische stoel nooit meer wordt gebruikt. In 2020 belandde een veroordeelde in Tennessee namelijk nog op de stoel.

Fun fact: de elektrische stoel werd in New York ontwikkeld aan het eind van de negentiende eeuw. De staat wilde namelijk de doodstraf op een humanere manier uitvoeren. In die missie zijn ze niet bepaald geslaagd.

Doodstraf #3: gifgas

Een andere controversiële manier waarop de doodstraf in Amerika nog kan worden uitgevoerd is met behulp van gifgas. Erg populair is deze methode nooit geweest in de VS, en dat is ook te zien aan de cijfers. Tot op het heden zijn er nog maar zeven staten die op deze manier veroordeelden kunnen executeren, en vaak wordt de voorkeur gegeven aan de dodelijke injectie. Sinds 1976 zijn er slechts 11 veroordeelden op deze manier om het leven gekomen.

Doodstraf #4: ophanging

Het klinkt misschien een beetje ouderwets, maar in Amerika kan je officieel gezien ook nog worden opgehangen. Al zijn er sinds 1976 slechts 3 veroordeelden op deze manier geëxecuteerd. Doodstraf via ophanging kan officieel nog in drie Amerikaanse staten, maar in de praktijk wordt de doodstraf in die staten niet meer opgelegd. Dat valt dan weer mee.

Bekijk ook:
De doodstraf in Nederland

Doodstraf #5: vuurpeloton

Het vuurpeloton doet meer denken aan de Tweede Wereldoorlog, maar in Amerika kan deze nog steeds worden toegepast. Sinds 1976 zijn er echter slechts 3 veroordeelden die op deze manier het loodje legden, en de straf staat in slechts drie staten nog op het menu.

Wat vind jij van de doodstraf en de manieren waarop ze die in Amerika uitvoeren? Laat het weten in de comments!

Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.