Het is meer en meer aan de orde; gegevens van klanten die bij bedrijven gestolen worden. De beveiliging van lang niet alle bedrijven is op orde, waardoor kwaadwillende voldoende mogelijkheden hebben om de gegevens te stellen. Een terechte vraag hierbij is wat dit nou precies voor de kwaadwillende partijen oplevert.
Uit het onderzoek van ExpressVPN blijkt dat de handel in deze persoonsgegevens zeer lucratief is. Hoe dit precies zit? In dit artikel worden de meest opvallende zaken uit het onderzoek uitgelicht.
Wat leveren bijvoorbeeld creditcard- en online bankgegevens op?
Voor kwaadwillende is het interessant om over de bankgegevens van mensen te beschikken. Dit geeft een bepaalde vorm van macht, maar is ook nog eens uitermate lucratief.
Gaat het bijvoorbeeld om de gegevens van een Europese creditcard? Dan liggen de kosten hiervoor tussen de 20 en 30 dollar. Weet een kwaadwillende partij met één hack bijvoorbeeld de gegevens van 1000 Europese creditcards te verkrijgen? Dan lopen de ‘inkomsten’ op tot wel 30.000 dollar.
Wat leveren de inloggegevens van een crypto account op?
Als je het over een moderne hack hebt, heb je het al snel over een crypto exchange. Door de jaren heen zijn namelijk meerdere exchanges gehackt. Dit doen de kwaadwillende niet zomaar. Nee, met de accounts die ze op deze manier weten te hacken, verdienen ze oprecht veel geld.
Verkrijgt een kwaadwillend persoon bijvoorbeeld de inloggegevens van een Binance-account? Dan kan deze persoon hier maar liefst 200 dollar voor vragen. Moet je nagaan hoeveel geld zo’n persoon kan verdienen met een grote hack. Als het om een account bij Crypto.com gaat, lopen de verdiensten op tot 300 dollar per account.
Wat leveren de inloggegevens van social media accounts op?
Weet een hacker de inloggegevens van social media te bemachtigen? Dan is de hacker ook spekkoper. De verdiensten van de inloggegevens van één Facebook account ligt rond de 45 dollar. Bij een OnlyFans account lopen de verdiensten zelfs op tot 55 dollar per account.
Een TikTok account levert iets minder op; 25 dollar per account. Dat geldt ook voor een Twitter account. Een LinkedIn account levert nog minder op: 18 dollar. Worden de inloggegevens van een Snapchat account bemachtigd? Dan levert dit 40 dollar per account op.
Met andere woorden: met inloggegevens van social media accounts is het snel rijk worden. Zeker als het om een grootschalige hack gaat, lopen de verdiensten aanzienlijk op.
Wat zegt dit onderzoek over het dak web?
Het dark web is een lucratieve plek om te handelen. Dat mag duidelijk zijn uit de hierboven benoemde bedragen. Met name als het om een hack van de nodige accounts gaat, lopen de verdiensten voor de hackers ongekend hoog op. Dit maakt het dus interessant voor hackers om zich juist op bijvoorbeeld de inloggegevens van een crypto exchange te richten.
Uiteraard is toegang tot het dark web niet makkelijk. Je moet bijvoorbeeld bepaalde software hebben. Ook moet je er rekening mee houden dat je op het dark web dingen kunt zien die je eigenlijk niet wilt zien. Mocht je op het dark web actief zijn, heeft dit in ieder geval in veel gevallen geen legale reden.
Wat zegt dit voor jou?
Uit het onderzoek van ExpressVPN komt de waarde van persoons- en inloggegevens duidelijk naar voren. Het is mede daarom nóg belangrijker om scherp te zijn op de digitale gevaren. Kies altijd voor complexe wachtwoorden. Deel je wachtwoord nooit zomaar. Klik nooit op onbekende links. En gebruik altijd je gezonde verstand. Spijtig genoeg ben je alsnog altijd afhankelijk van andere partijen, zoals een crypto exchange of webwinkel.