De Nederlandse markt voor slimme toepassingen zoals slimme verlichting, speakers of beveiliging zoals een slimme camera, is het afgelopen jaar flink gegroeid. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeker Multiscope in de Smart Home Monitor. In vergelijking met 2019 was er een groei van 400 miljoen euro. Ten opzichte van 2019 is dat een groei van 18 procent. Daardoor springen ook steeds meer energie aanbieders in op het concept van een smart home. Zo krijgen consumenten bij aanschaf van een energiecontract steeds vaker slimme verlichting of een slimme thermostaat als welkomstcadeau.
Markt slimme apparatuur neemt toe
Uit onderzoek onder ruim 5200 Nederlanders blijkt dat consumenten steeds meer interesse hebben in smart home producten. Nederlandse huishoudens hebben nu met zijn allen voor zo’n 2,9 miljard euro aan slimme producten thuis. In de meeste gevallen gaat het om slimme verlichting of slimme schakelaars. Daarna volgt de slimme speaker. De slimme speaker brengt in principe alle slimme producten bij elkaar als ‘smart hub’. Consumenten kunnen aan de hand van de slimme speaker de producten ook met hun stem bedienen.
De helft van de ondervraagde huishoudens zegt nu één of meerdere slimme producten in huis te hebben. In 2020 was dat nog 42 procent en in 2018 36 procent. De markt voor slimme producten neemt dus steeds verder toe. Vooral voor slimme verlichting is er fors meer interesse. Inmiddels heeft 27 procent van de ondervraagde huishouden slimme verlichting in huis.
Energieaanbieders haken in op interesse slimme producten
Steeds vaker haken energieaanbieders zelf ook in op de interesse in slimme producten. Het is inmiddels duidelijk dat consumenten op zulke producten zitten te wachten. De aanschafprijs van dergelijke producten kan soms hoog liggen, waardoor het aantrekkelijker wordt om dergelijke producten cadeau te krijgen. In de tijd dat de iPad en andere tablets in opkomst waren, was er veel vraag naar deze producten. Daarop besloten de energieleveranciers vaker tablets cadeau te geven bij het afsluiten van een meerjarig contract.
De markt is nu veranderd. Tablets zijn er tegenwoordig in overvloed en daarom hebben energieaanbieders hun focus vooral gelegd op de opkomst van slimme producten, zoals een gratis slimme thermostaat bij 1 jaar stroom en gas. Dat leidt er onder meer toe dat er zuiniger wordt omgegaan met gas en licht. Dankzij de komst van een slimme thermostaat is het mogelijk om meer inzicht te krijgen in het verbruik van een huishouden. Dat leidt tot meer bewustwording bij de consument.
Energieleveranciers krijgen daarnaast steeds meer verantwoordelijkheden om zo spaarzaam mogelijk met energiebronnen om te gaan. Dit in het kader van verantwoord ondernemen. Daarom wordt er meer geïnvesteerd in wind- en zonne-energie. Maar voor de meeste leveranciers is dat niet meer voldoende en wordt de bal ook bij de consument gelegd. Door vaker slimme producten aan te bieden, worden consumenten meer bewust gemaakt van de noodzaak om zuiniger met energie en gas om te gaan.
Slimme producten bij energieaanbieding
Veel energieaanbieders zijn daarom ingesprongen op de vraag naar slimme producten. Daarom is het mogelijk om bij het afsluiten van een contract van één, twee of drie jaar een welkomstcadeau te krijgen. Dit gebeurt meestal in de vorm van slimme verlichting, slimme speakers of zelfs een hele starterset om de woning meteen slim te maken. Deze cadeau’s worden vaak na het afsluiten van het contract al overhandigd. Daarvoor moet wel eerst de bedenktermijn voorbij zijn. Het voordeel van slimme producten ontvangen bij aanvang van het contract, is dat consumenten meteen aan de slag kunnen gaan met besparen op de energierekening.
Plaats een reactie