De nieuwste Android-versie heet “uiteraard” Android 12, maar heeft een lieve codenaam gekregen: Snow Cone. Voor Android 10 en Android 11 heeft Google ervoor gekozen om geen codenamen op te geven. Google brengt meestal in augustus of september een nieuwe versie van haar mobiele besturingssysteem uit, maar de release van dit jaar loopt eventjes wat anders.
De definitieve versie van Android 12 is in oktober gelanceerd, maar is helaas nog niet gelijk te downloaden op smartphones. De update verschijnt eerst op de eigen hardware van Google en vervolgens op andere Android-toestellen.
Het kan zijn dat je even moet wachten om Android 12 te downloaden, aangezien Pixel-telefoons officieel niet in Nederland en België door Google worden uitgegeven. Hieronder hebben we de verbeteringen en extra informatie even onder elkaar gezet, zodat je weet wat er allemaal te wachten staat.
- Andere apparaten kunnen door Android 12 beter met elkaar samenwerken
- Naast de Play store kun je nu ook andere app stores gaan gebruiken
- Je kunt nu nog sneller de Google Assistent oproepen
- Er staat een nieuw design klaar met meer personalisatie mogelijkheden
- De privacy van de gebruiker wordt meer benadrukt op het privacy dashboard
- Zet apps in de slaapstand
- De nieuwe versie zou in augustus/september gereleased moeten worden
Android wordt in een nieuw jasje gestoken
De grootste innovatie in Android 12 is het ontwerp. Google heeft ‘Material You' geïntroduceerd, een totaal nieuw uiterlijk voor het mobiele besturingssysteem. Zoals de naam al doet vermoeden, is het design meer naar jouw smaak te maken.
Android 12 bevat veel meer kleur en is minimalistischer en persoonlijker dan zijn voorgangers. Als je een nieuwe achtergrond op je telefoon instelt, worden de kleuren van Android ook aangepast. Als je de achtergrond bijvoorbeeld op groen instelt, dan zie je dit ook terug in de menu's, instellingen en de applicaties van Google.
Het paneel met snelle instellingen ziet er ook heel anders uit. Zo zijn de WIFI, Niet storen en Bluetooth knoppen groter en kleurrijker gemaakt. Daarnaast zie je alleen nog maar de belangrijkste opties. Android 12 is dus veel geordender.
Privacy is een must geworden
Een ander (groot) aandachtspunt van Android 12 is privacy. Google wil dat je meer controle hebt over de gegevens en machtigingen die apps willen gebruiken. Hiervoor is het Privacy Dashboard in het leven geroepen. Hier kun je precies zien welke gegevens de apps kunnen zien en welke machtigingen ze hebben.
Apps hebben bijvoorbeeld toegang tot je camera of microfoon nodig om goed te werken. Zie je iets waar je over twijfelt, of wil je niet dat de app toegang heeft tot je camera, dan kun je dit snel en eenvoudig aangeven. Ook zie je per smartphone-onderdeel een tijdlijn, zodat je precies kunt zien welke app de autorisatie gebruikt.
Ten slotte heb je meer controle over de locatiegegevens die je deelt. Het is al mogelijk om apps eenmalig toestemming te geven om je locatie op te vragen, maar je kunt nu ook aangeven of je een exacte of geschatte locatie wilt delen. Hierdoor kunnen apps bijvoorbeeld wel weten dat je in een bepaald deel van de stad bent, maar niet de exacte locatie.
Als je er nog een schepje bovenop wilt doen wat betreft privacy, dan moet je ook denken aan de mensen om je heen. Zit je in het OV of in een leuk restaurant wat te eten, dan is de kans ook aanwezig dat mensen stiekem met jou meekijken. Daarom zijn er tegenwoordig ook zogeheten ‘privacy glasses voor smartphones’ op de markt. Meekijkers krijgen dan alleen een zwart beeld te zien en weten niet wat er getoond wordt op de telefoon.
De Google Assistent en widgets
Er zijn ook veel andere verbeteringen doorgevoerd. Zo activeer je de Google Assistant sneller door kort op de aan/uit-knop te drukken. Android 12 zorgt er ook voor dat je toestel beter kan samenwerken met andere telefoons.
Gebruik je bijvoorbeeld ook Android TV, dan kun je je telefoon als afstandsbediening gebruiken. Dit kan ook met Chromecast en Google TV maar dan met een fysieke afstandsbedieningen. Als je een Chromebook hebt, worden foto's die je maakt sneller gesynchroniseerd met je laptop, erg handig als je het ons vraagt.
Widgets worden ook herzien om ze er beter uit te laten zien en te laten passen bij het nieuwe Material You-ontwerp. Zo kun je bijvoorbeeld “scrolling screenshots” maken om langere WhatsApp-gesprekken op te slaan. De nieuwe zoekfunctie zorgt ervoor dat je direct vanaf het startscherm kunt zoeken naar bestanden, apps, snelkoppelingen en contacten.
Geen opslagruimte meer? Zet ze op slaapstand
Als je veel apps op je Android-telefoon hebt staan, kan de opslagruimte snel vol raken. Android 12 helpt dit probleem op te lossen door apps op te schonen die je al een eventjes niet hebt gebruikt. Deze apps worden niet van uw apparaat verwijderd, maar de opslagruimte en de daarbij behorende tijdelijke bestanden verdwijnen automatisch. Android doet het helemaal automatisch, hierdoor kom je nooit meer zonder opslagruimte te zitten.
Ten slotte zal Google meer systeemupdates uitbrengen via de Play Store. Dit is handig omdat je niet hoeft te wachten tot smartphone producenten belangrijke beveiligingspatches ontvangen. Dit kan eenvoudig via de Play Store-app, die standaard op elke Android-telefoon zit.
Let op: dit zijn geen software-updates met allerlei nieuwe features, maar kleine beveiligingspatches die ervoor zorgen dat je je toestel veilig kunt blijven gebruiken.
Onze conclusie
Als je het ons vraagt is Google bezig met de juiste updates. Privacy wordt namelijk steeds belangrijker voor zowel consumenten als overheden. Daarnaast ziet het er strak en gelikt uit, niets om je voor te schamen dus.
Je kunt straks dus met een gerust hart de software update laten draaien op jouw nieuwe Samsung Galaxy S22 en gaan genieten van de nieuwste functies.
Plaats een reactie