Naarmate we ons steeds meer online bevinden, nemen ook de risico's voor onze veiligheid toe. Van cyberaanvallen tot identiteitsfraude, er zijn veel manieren waarop internetcriminelen hun slag slaan. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste trends op het gebied van online privacy en veiligheid. Door ons bewust te zijn van de risico's, kunnen we maatregelen nemen ter bescherming van onze privégegevens.
Cyberaanvallen nemen toe
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat in 2019 22% van de Nederlandse bevolking het slachtoffer is geworden van een cybermisdrijf. De meest voorkomende cybercriminaliteit in Nederland was in 2019 hacken, waarbij van 8% een online profiel, computer of e-mailaccount werd gehackt. Identiteitsdiefstal is dan ook een veelvoorkomende vorm van online criminaliteit. In de afgelopen 12 maanden werd 50% van alle fraude met identiteitsbewijzen in Nederland geclassificeerd als ‘gemiddelde' geavanceerde fraude. Dit zal de komende jaren alleen maar toenemen naarmate criminelen nieuwe manieren vinden om privacy gevoelige gegevens te achterhalen.
Hoe verminder je de kans op online fraude?
Je technologische leeftijd kan variëren van een tech-savvy millennial tot een totale digibeet van 80+. Hoe hoger je technologische leeftijd, hoe meer kans je hebt om slachtoffer te worden van frauduleuze praktijken online. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te blijven van wat er zich afspeelt op het internet en van de trends die oplichters online gebruiken. Zo leer je hoe je jezelf kunt beschermen.
Een andere manier om bij te dragen aan online veiligheid is door een VPN (virtual private network) te gebruiken. Een VPN versleutelt je internetverkeer, waardoor het voor criminelen moeilijker wordt om je online activiteiten te volgen. Een VPN-abonnement is gemakkelijk online in een paar klikken aan te schaffen. Je kunt ook je computer tegen malware beschermen door je software up-to-date te houden. Dit omvat je besturingssysteem, webbrowser en eventuele plug-ins of extensies.
Een van de beste manieren om je online accounts te beschermen, is door sterke wachtwoorden te gebruiken. Een sterk wachtwoord bevat minimaal 8 tekens en is een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen. Twee-factor-authenticatie (2FA) is een extra beveiligingslaag die aan je online accounts kan worden toegevoegd. Het werkt doordat je naast je wachtwoord een code moet invoeren die naar je mobiele telefoon wordt verzonden.
Soorten online fraude die veel voorkomen
De online zwendel, phishing, is een scam waarbij criminelen je misleiden om persoonlijke informatie of financiële gegevens te delen. Van de Nederlanders boven de 15 jaar zegt in 2021 68 % dat ze in de afgelopen 12 maanden minstens één keer een telefoontje, e-mail- of ander bericht hebben ontvangen van een oplichter.
Cryptocurrency's wordt steeds populairder, maar dat geldt ook voor de oplichting die ermee gepaard gaat. In 2020 was er een toename van 600% in fraude met crypto. Deze vervelende trend zal zich de komende jaren alleen maar voortzetten. Ook sociale media-platformen zoals Instagram en Facebook zijn de afgelopen jaren een broeinest geworden voor fraudeurs. Fraudeurs maken connecties via DM (direct message) of privéberichten (PB) waarin ze een romantische interesse willen wekken. Het doel is het slachtoffer financieel op te lichten. Dit is momenteel wereldwijd een populaire trend.
Plaats een reactie