Wat gebeurt er als amateurploeg Spakenburg de KNVB beker wint? 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat gebeurt er als amateurploeg Spakenburg de KNVB beker wint?

Dinsdag 4 april is het zover: de lokale FC in Spakenburg ontvangt PSV, in de strijd om een finaleplaats in de KNVB beker. Maar wat als een amateurploeg de beker wint? Wat gebeurt er naast het feit dat het de grootste stunt ooit in het Nederlandse voetbal zal zijn?

Het seizoen van Spakenburg kan al niet meer stuk sinds de overwinningen op FC Groningen en FC Utrecht. Zolang je meedoet in het toernooi, maak je kans op die felbegeerde cup. Zo ook de amateurs van Spakenburg. In de Jack’s league gaat het ze niet echt voor de wind, maar in het bekertoernooi is alles anders. Spakenburg draait een historisch seizoen in de beker, en heeft als derde amateurclub in de historie van het nationale bekertoernooi de halve finale bereikt. Maar stel dat de droom van heel Spakenburg werkelijkheid wordt, wat zijn de gevolgen voor het dorp? En wat zijn de gevolgen voor het Nederlandse voetbal?

Spakenburg naar Londen?

Een van de gevolgen van het winnen van de beker, is dat de winnaar zich kwalificeert voor de play-offs voor de UEFA Europa League en de eindstrijd om de Johan Cruijff Schaal. Dit zou betekenen dat Spakenburg de seizoensopener van volgend seizoen speelt tegen de landskampioen, en dat het zal afreizen naar een internationale profclub, om daar te spelen om een plaatsje in de Europa League. Overleeft Spakenburg de play-offs? Dan plaatst het zich voor het hoofdtoernooi. Zo zou Spakenburg zelfs clubs als Tottenham Hotspur mogen ontvangen, en proberen een nog grotere stunt te bewerkstelligen in Londen!

Bekijk ook:
5 zwemsporten die je verbaasd zullen laten staan

Ook zou de eventuele bekerwinst van Spakenburg gevolgen hebben voor de eindfase van de Eredivisie. Wanneer de bekerwinnaar zich óók via de competitie zich plaatst voor Europees voetbal, verschuiven de play-off plaatsen. Stel dat de nummer 1 van de competitie ook de beker wint, hebben zij een dubbel Europees ticket. Het, via de beker, behaalde ticket schuift door naar de nummer 3 van de competitie. De nummer 3 geeft op zijn plaats het ticket door aan de nummer vier, en zo zouden de nummers 5 t/m 9 van de Eredivisie via de play-offs nog om het allerlaatste Europese ticket spelen. Wint Spakenburg de beker? Dan gaat het Europa League ticket naar hen, en blijven de play-offs in de Eredivisie tussen de nummers 4 t/m 8. Dit omdat Spakenburg zich niet via de reguliere competitie voor Europees voetbal kan plaatsen, en er dus geen dubbele tickets voor de bekerwinnaar zijn.

Topploegen niet naar Sportpark de Westmaat

Tijdens de Europese campagne van Spakenburg komen de tegenstanders echter niet op bezoek in het dorp. De ploeg zal moeten uitwijken naar een stadion dat voldoet aan de richtlijnen van de UEFA. Er wordt gelet op bijvoorbeeld de aanwezigheid van een goede infrastructuur, een minimum aantal beschikbare zitplaatsen, en ook op VIP-ruimtes. Dit alles is niet van toepassing op het sportpark in Spakenburg. De verwachting is overigens wel dat omliggende profclubs, die niet Europees actief zijn, hun plekje beschikbaar stellen aan de amateurs. Een amateurploeg in Europa is immers al bijzonder genoeg.

Bekijk ook:
Haal alles uit je training: de top 5 sporthorloges van nu

Overigens zou Spakenburg de allereerste amateurploeg zijn die Nederland vertegenwoordigd in Europa. Het meest spraakmakende was NEC, dat de beker won én een paar weken later degradeerde uit de Eredivisie. Ondanks de degradatie, vertegenwoordigde NEC het seizoen na de bekerwinst Nederland in Europa. Zolang is het echter nog niet voor Spakenburg, en zal eerst PSV nog verslagen moeten worden. Maar stel je voor…

2.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.