Sporten na de vakantie: Hoe pak je dit effectief op? 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Sporten na de vakantie: Hoe pak je dit effectief op?

De meeste vakanties in Nederland zijn zo goed als voorbij. En hoewel de volgende hittegolf weer op de agenda staat, staan de meeste regio’s in de startblokken om terug aan de slag te gaan. Zowel scholen als bedrijven.

Veel vakantiegangers moeten er niet aan denken om te sporten in de zomervakantie. Of in welke vakantie dan ook. Al zijn er natuurlijk genoeg groepen die zweren bij sporten op reis. Sterker nog, tegenwoordig kun je zelfs op sportvakantie. Zowel in Nederland als in het buitenland worden deze meerdaagse reizen massaal georganiseerd. Het is een vrij nieuw fenomeen.

Nu de zomermaanden langzaam op zijn eind lopen, wil je je sportroutine vast weer oppakken. De vraag is: hoe en waar moet je beginnen? We gaan je meer vertellen over sporten na de vakantie.

Waarom is sporten na de vakantie belangrijk?

Niet alleen de eerste weken na de zomer staan in het teken van sporten oppakken. De daaropvolgende maanden zijn eveneens zo belangrijk. Het belang van sporten wordt vrijwel iedere dag benadrukt door de mediawereld. Onderhand komt het je neus uit.

Toch is het zaak de voordelen van bewegen in het algemeen te kennen. Want hebben we het over sporten na de vakantie? Dan wordt dit veelal geassocieerd met ‘afvallen’ en ‘diëten’.

Als het gaat om je gezondheid, dan omvat dit veel meer dan zomaar ‘gezond leven'. Sporten heeft zowel lichamelijke als mentale voordelen:

  • Verlaagd de risico’s op hart- en vaatziekten;
  • Houdt zowel gewrichten als spieren soepel;
  • Verlaagd de kans op overgewicht;
  • Goede remedie voor somberheid of depressies;
  • Verlaagt het stressniveau;
  • Je voelt je fitter en vitaler;
  • Je bouwt effectief spierkracht op;

Moet je sporten op reis?

Rusten tijdens de vakantie is natuurlijk geen misdrijf. De meeste mensen verkiezen rust boven actief zijn. En dat is niet vreemd. Na een aanzienlijke lange periode van werken en – hoogstwaarschijnlijk –  stress, moet de batterij terug opgeladen worden.

Bekijk ook:
F1 van start: Waarom er dit jaar 3 keer op zaterdag wordt geracet

Sporten naast je neerleggen kan zelfs zeer bevorderlijk zijn. Met name voor spieren en gewrichten. Ben je doorgaans veel te vinden in de sportschool? Dan is deze rustperiode bevorderlijk voor het herstel van spieren en gewrichten. Work-outs horen niet belastend te zijn, maar vanzelfsprekend wordt het een en ander van je lichaam gevraagd.

Om je spierkracht te behouden en niet stil te blijven staan in ontwikkeling, kun je kiezen voor lichte activiteiten die niet te veel van je vragen. Zeker als je in een tropisch land vertoeft, is dat geen overbodige luxe. Waaronder wandelen of fietsen. Combineer dit met een leuk tripje en je dag kan al niet meer stuk.

Hoe pak je sporten na de vakantie op?

Goed, we gaan je niet langer lastig vallen met het belang van bewegen. Ging het je al vervelen? Het is namelijk tijd om na de slag te gaan. En eerlijk is eerlijk: bij het idee zakt de moed je in de schoenen. Geloof ons maar, je bent niet de enige die dit ervaart.

Wil jij terug aan de slag gaan? Of heb jij simpelweg een steuntje in de rug nodig? Wij hebben de beste tips voor na vakantie weer sporten op een rijtje gezet. Lees hieronder verder en zet jouw eerste stappen naar de gym.

Van uitstel komt afstel

‘Ach, ik ga morgen wel’. Grote kans dat je dit meerdere keren hebt gedacht. Je hebt geen tijd of simpelweg geen zin. We hoeven je vast niet te vertellen dat dit averechts werkt. Het is de allergrootste valkuil, ook buiten de vakanties om. Stop nu met uitstellen en trek direct je sportschoenen aan.

Bekijk ook:
5 zwemsporten die je verbaasd zullen laten staan

Onder aan de streep heb je altijd een reden om niet te gaan. Maar tussen die duizend redenen, zit altijd een lichtpuntje. Moraal van het verhaal: stel sporten na de vakantie niet langer uit en ga er gewoon voor!

Beloon jezelf

‘Als ik ga sporten dan…’ Beloningsystemen zijn niet alleen van toepassing op jonge kinderen. Ook als volwassene kun je hier veel baat bij hebben. Het geeft net dat extra zetje om tóch te gaan sporten na de vakantie. Trakteer jezelf na jouw voltooide work-out. Waar je precies voor kiest? Dat is persoonlijk.

Als we jou een tip mogen geven: koop die prachtige broek uit de etalage. Of verwen jezelf met een wellness dagje.

Stel een motiverende playlist samen

Sporten zonder muziek? Daarmee is een work-out niet compleet. En dat niet alleen. Überhaupt kan bewegen zonder muziek demotiverend zijn. Demotivatie moet je natuurlijk voorkomen, zeker na de vakantieperiode.

Stel daarom een lijst samen die jou motiveert en waar je energie van krijgt. De kans is groot dat de oefeningen jou beter afgaan en je goede zin krijgt. Welke muziek dat precies is? Het is opnieuw aan jou om deze beslissing te maken. Je kunt hier tijdens de vakantie al mee beginnen, om zo een stok achter de deur te creëren.

Extra tip: Wil jij in de vakantiemodus blijven? Stel een muzieklijst samen met vakantiemuziek. Tijdens jouw vakantie heb je vast herkenbare nummers voorbij horen komen. Deze brengen jou helemaal terug in de sfeer.

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.