degradatie van ajax
Saved Read later
Deel dit bericht

Degradatie van Ajax: zoveel geld loopt de club mis als het zover komt

De vloek die op Ajax rust lijkt maar niet te verdwijnen, sterker nog, de Amsterdamse club balanceert op het randje van degradatie. Na de spectaculaire nederlaag tegen FC Utrecht is de weg naar een klasse lager dichterbij dan ooit. Behalve balverlies en gezichtsverlies zal de club ook financieel een flinke klap te verwerken krijgen als het zover komt. Hoeveel geld gaat Ajax mislopen als de club degradeert? We hebben de beschikbare feiten opgezocht.

Inkomsten van Ajax

Ajax schrijft op zijn eigen website dat de club vorig jaar, ondanks tegenvallende prestaties, toch een netto-omzet van 196,3 miljoen euro in de boeken kon schrijven met een nettowinst van 30,9 miljoen euro. Een voetbalclub uit de eredivisie krijgt fors meer premies, maar dat zijn uiteraard niet de enige inkomsten van een topclub. De inkomsten uit reclame, merchandise en tv-gelden zijn ook een aantal lucratieve inkomstenbronnen. Met al dat geld kunnen waardevolle spelers worden gekocht.

Bekijk ook:
5 zwemsporten die je verbaasd zullen laten staan

Een degradatie van Ajax is funest voor veel partijen. De bedragen die worden uitgekeerd in de eredivisie zijn gebaseerd op basis van prestaties in de afgelopen seizoenen. Daarnaast zullen de stadioninkomsten ook teruglopen. Ajax heeft een trouwe aanhang, maar ze zullen het ongetwijfeld gaan merken in de portemonnee. Daarnaast staan er ook banen op het spel. Als er minder geld te besteden is, dan zal Ajax moeten snijden in de salarissen, om te beginnen met de hoge salarissen van de spelers. Kunnen ze niet betalen? Dan wordt er verkocht.

degradatie van ajax financieel

De degradatie van Ajax is een rampscenario

De jaarcijfers zullen er naar alle waarschijnlijkheid volgend jaar een stuk minder rooskleurig uitzien. Als Ajax degradeert dan kost dat vele miljoenen. Een prognose van exacte cijfers kunnen we niet maken, maar feit is wel dat er flink gesneden gaat worden in het budget als de degradatie van Ajax werkelijkheid wordt. De club zal dus alle zeilen bij moeten zetten om te kunnen overleven in de eredivisie.

Bekijk ook:
Haal alles uit je training: de top 5 sporthorloges van nu

Het ziet er echter slecht uit, degradatie van Ajax ligt op de loer. De voetbalclub verloor recentelijk van F.C Utrecht met 4-3 en belandde door dit verlies rechtstreeks op de degradatieplaats. Alle hoop is nu gevestigd op Louis van Gaal, die nu adviseur van de club is. Mocht de Amsterdamse voetbalclub toch degraderen, dan zal de clubkas een stuk leger worden. De inkomsten zullen met vele miljoenen teruglopen. Op het moment van schrijven staat Ajax op plek 17 in de Eredivisie, net boven Volendam.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.