Peiling: VVD de grootste partij van Nederland en nette winst voor PVV, FVD, JA21 en Volt 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Peiling: VVD de grootste partij van Nederland en nette winst voor PVV, FVD, JA21 en Volt

Als er nu verkiezingen zouden zijn, dan zou de VVD de grootste partij van Nederland worden. De PVV, FVD, JA21 en Volt zouden de meeste zetels winnen, en GroenLinks zou de de meeste zetels inleveren. Dat komt naar voren in de laatste peiling van Maurice de Hond, een dag voor de verkiezingen. 

VVD de grootste partij van Nederland; PVV grootste concurrent

Spannend lijken de verkiezingen niet meer te worden, ten minste als het over de vraag gaat welke partij de grootste van Nederland gaat worden. Al jaren gaat de VVD aan kop in de peilingen, en het moet gek lopen als de partij van Mark Rutte straks niet met gemak de meeste zetels in de wacht sleept. In de laatste peiling van De Hond zou de VVD op 31 zetels kunnen rekenen, twee minder dan de partij nu in de kamer heeft. Die prognose is wel wat slechter dan een paar weken geleden, want toen stond de VVD nog op een kleine winst.

De grootste concurrent van de VVD is nog altijd de PVV, volgens de peiling van De Hond. De PVV staat nu op 24 zetels, een winst van 4 zetels. De partij van Wilders staat daarmee op een flinke afstand van de VVD, en die lijkt niet meer overbrugbaar voor de aankomende verkiezingen.

Peiling: VVD de grootste partij van Nederland en nette winst voor PVV, FVD, JA21 en Volt 14

Wat wordt de derde partij van Nederland?

De strijd om de derde partij van Nederland te worden is deze week wel weer spannend geworden. Lang leek het CDA de gedoodverfde favoriet voor deze positie, maar de partij krijgt uit het niets flinke concurrentie van D66.

Het CDA staat nu op 18 zetels in de peilingen, 1 zetel minder dan de partij nu in de Tweede Kamer heeft. En D66 peilt nu 17 zetels, 2 zetels minder dan de partij nu heeft.

Voor D66 is dat goed nieuws, want nog niet zo lang geleden dreigde de partij van Sigrid Kaag een van de grootste verliezers te worden. Nu stijgt de partij elke week in de peilingen, dus wie weet kan D66 zo maar de derde partij van Nederland worden en het CDA van Wopke Hoekstra passeren.

Links gaat verliezen; GroenLinks de grootste verliezer

Voor linkse partijen zijn de voorspellingen niet zo positief. De PvdA zou nu 11 zetels (+2 winst) bemachtigen tijdens de verkiezingen. De arbeiderspartij wint daarmee weliswaar zetels, maar het blijft magertjes voor de PvdA. De SP staat nu op 10 zetels (-4 verlies), waarmee de partij weer gaat inleveren. En voor GroenLinks dreigt het helemaal verkeerd af te lopen, want de partij van Klaver peilt nu 8 zetels totaal (-6 verlies). GroenLinks lijkt daarmee de grootste verliezer van 2021 worden.

Bekijk ook:
Dilemma: Op welke partij zou je stemmen als er maar twee keuzes zijn?

Winst voor kleine en nieuwe partijen

De prognose voor de kleine en nieuwe partijen is veel positiever, veel lijken namelijk zetels te gaan winnen. De PvdD staat nu op 6 zetels (+1 winst), de ChristenUnie pakt ook 6 zetels (+1 winst) en de FVD maakt een flinke sprong en haalt nu ook 6 zetels (+4 winst). De FVD zou daarmee samen met de PVV de grootste winnaar worden van de verkiezingen.

Voor DENK en 50Plus is er minder goed nieuws, want beide partijen staan op verlies. DENK staat nu op 2 zetels totaal (-1 verlies) en 50PLUS peilt slechts 1 zetel (-3 verlies). Voor 50Plus wordt het nog spannend of de partij zich in de Kamer weet te handhaven. De SGP staat stabiel op 3 zetels (0 verschil).

Het gaat ook goed met de nieuwe partijen JA21 en Volt. Beide partijen kunnen nu allebei rekenen op 3 zetels in de Kamer. JA21 staat al maanden op 3 zetels in de peilingen, dus dat is weinig verrassend. Maar, de winst voor Volt is wel opvallend. De nieuwe partij stond een paar weken geleden nog op 0 zetels, maar lijkt nu een van de winnaars van 2021 te worden.

BIJ1 van Sylvana Simons mag ook hopen op een zetel, haar partij staat nu op 1 zetel totaal. Voor Code Oranje is er minder goed nieuws, want die partij zou nu net geen zetel halen. De partij van Richard de Mos schommelt de laatste tijd steeds tussen de 0 en 1 zetel, en daarmee gaat het woensdag zeer spannend worden voor Code Oranje.

Bekijk hieronder het overzicht van de meest recente peiling van Maurice de Hond:

Wat ga jij stemmen?

Morgen is het eindelijk zover: dan beginnen de Tweede Kamerverkiezingen. Hopelijk heb je al een idee over wat je gaat stemmen, want veel tijd heb je niet meer. In deze poll kan je delen op welke partij je gaat stemmen. Én, als een partij nul procent kans heeft op jouw stem, dan kan je dat laten weten in deze poll.

De Tweede Kamerverkiezingen worden gehouden op 15, 16 en 17 maart. De (voorlopige) uitslag kan je in de avond/nacht van 17 maart verwachten.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.